Η Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Σύνοδο Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο

p>Πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο η έκτακτη Σύνοδος Υπουργών Υγείας με αποκλειστικό θέμα την πανδημία γρίπης Α(Η1Ν1), στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

   

    Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Υγείας έγινε απολογισμός της παρούσας κατάστασης, και υιοθετήθηκαν συμπεράσματα βάσει της σχετικής Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

   

    Η Υπουργός σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποδίδει προτεραιότητα στα θέματα της υγείας των πολιτών και της πανδημίας της γρίπης ειδικότερα. Τόνισε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης με συστηματική αξιολόγηση και βελτίωσή του, βάσει των εξελίξεων και των επιστημονικών δεδομένων. Τόνισε επίσης τη σημασία ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας με τελικό σκοπό και την αποτελεσματική φαρμακοεπαγρύπνηση.

   

    Τα Συμπεράσματα τα οποία υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Υγείας προβλέπουν ενίσχυση δράσεων, τόσο από πλευράς κρατών μελών όσο και από πλευράς Ε. Επιτροπής στους τομείς διαθεσιμότητας των εμβολίων, στρατηγικής εμβολιασμού, κανονιστικής διαδικασίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες , διεθνούς παγκόσμιας συνεργασίας και πολυτομεακών θεμάτων.

   

   

   

    Η Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και συντονισμένης ενημέρωσης για την ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα στα θέματα του εμβολιασμού.

   

    Η Ελλάδα συμφώνησε ότι η συστηματική και ενισχυμένη συνεργασία για την ανταλλαγή στρατηγικών και επιχειρησιακών πληροφοριών για πολυτομεακά θέματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

   

    Τέλος, συμφωνήθηκε να εξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση της Ελληνίδας Υπουργού Υγείας για θέσπιση ενισχυμένων μηχανισμών σε θέματα φαρμακοεπαγρύπνησης και διαχείρισης κινδύνου, μέσω στενής συνεργασίας των αρμοδίων φορέων, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ