«Ιατρικά απόβλητα μαζί με σιτηρά»
Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ
Ιατρικά απόβλητα μεταφέρονταν σε παράνομες αποθήκες, όπου φυλάσσονταν και σιτηρά τα οποία διοχετεύθηκαν αργότερα στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Αυτό καταγγέλλεται, μεταξύ άλλων, σε μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και είχε αποτέλεσμα τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη διαχείριση και επεξεργασία μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων που κατέληγαν, όπως καταγγέλλεται, σε ακατάλληλους χώρους.
Εξηγήσεις καλείται να δώσει συγκεκριμένη εταιρεία που από το 2002 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει κατόπιν διαγωνισμών την αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση νοσοκομειακών αποβλήτων δημόσιων νοσοκομείων που βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής της Θεσσαλονίκης, καθώς και της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, και Κρήτης.
Ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής για τα οποία η υπό εισαγγελικό έλεγχο πλέον εταιρεία έχει αναλάβει την αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση αποβλήτων τους, είναι το Σισμανόγλειο, ο Ευαγγελισμός, το Λαϊκό και το Παίδων «Αγία Σοφία».
Η δημόσια υγεία
Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για σοβαρότατες παραβάσεις στον τρόπο επεξεργασίας και μεταφοράς των μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων «που άπτονται της δημόσιας υγείας των πολιτών και της βαριάς υποβάθμισης του περιβάλλοντος». Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε μήνυση της εταιρείας Hydroclave Systems Corporation (εδρεύει στο Οντάριο του Καναδά και εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρόεδρό της Richard Van Der Wal) κατά του Α. Αρ. (τα στοιχεία στη διάθεση της «Ε»), διαχειριστή μονοπρόσωπης εταιρείας.
Σύμφωνα με τη μηνύτρια εταιρεία, η οποία έχει καταθέσει έγγραφα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, ο μηνυτής έχει «παραβιάσει μια σειρά από διατάξεις που καθορίζουν τα μέτρα και τους όρους διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, συμπεριφορά που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Ακόμη καταγγέλλεται ο κ. Αρ. για «κακουργηματική απάτη», επειδή αν και είχε συμφωνήσει (με σύμβαση) για την εκπροσώπηση της εταιρείας Hydroclave στην Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση και επεξεργασία ιατρικών απορριμμάτων, στη συνέχεια προέβη στις «εξής δόλιες πράξεις»:
* Παρέστησε ψευδώς για πέντε και πλέον χρόνια ότι δεν είχε κατορθώσει να πραγματοποιήσει ούτε μία συμφωνία με νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ στην πραγματικότητα εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος της μηνύτριας εταιρείας εξαπατώντας τα νοσοκομεία ότι έχει κατασκευάσει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων τεχνολογίας Hydroclave, ενώ στην πραγματικότητα είχε κατασκευάσει μια συσκευή-μαϊμού, χωρίς να τηρεί τις νόμιμες προδιαγραφές. Η Εισαγγελία ζητεί:
Οι συμβάσεις
* Από όλα τα δημόσια νοσοκομεία που προκήρυξαν διαγωνισμούς στους οποίους αναδείχθηκε ανάδοχος η συγκεκριμένη εταιρεία, τα επικυρωμένα αντίγραφα των φακέλων με τα δικαιολογητικά που κατέθεσε και τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2002 και εντεύθεν για τη διαχείριση και επεξεργασία των ιατρικών και μολυσματικών αποβλήτων τους.
* Επικυρωμένα αντίγραφα του φακέλου με τα πλήρη δικαιολογητικά που κατέθεσε η εταιρεία από το 2002 και εντεύθεν στις δημόσιες υπηρεσίες των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας για τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων και αντίγραφα των εγκρίσεων που δόθηκαν για να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς.
Σε ό,τι αφορά τα απόβλητα, καταγγέλλεται ότι η εταιρεία:
* Παραλάμβανε συνήθως βράδυ τα μολυσματικά και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, προκειμένου να μην αντιμετωπίζει τον υποχρεωτικό έλεγχο από τις αρμόδιες επιτροπές.
* Χρησιμοποίησε εναλλάξ τέσσερις αποθήκες όπου μετέφερε τα μολυσματικά απόβλητα, οι οποίες ήταν παράνομες διότι δεν υπήρχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Οι αποθήκες δεν έφεραν αποχέτευση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς τα υπολείμματα της επεξεργασίας των αποβλήτων κατέληγαν στο έδαφος μολύνοντας το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα της βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, σε μία από τις αποθήκες υπήρχαν παράλληλα αποθηκευμένα τις ημέρες που γίνονταν οι διαδικασίες αποστείρωσης σιτηρά που αργότερα διοχετεύθηκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
* Μετέφερε τα απόβλητα με φορτηγά στα οποία δεν λειτουργούσαν οι θάλαμοι ψύξης, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή συντήρηση των αποβλήτων και να παρατηρείται διασπορά υγρών και επικίνδυνων ουσιών.
«Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια», αναρωτιέται ο Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς, συνήγορος του καταγγέλλοντος, «είναι πώς είναι δυνατόν επί τόσα χρόνια οι υπεύθυνοι των σημαντικότερων δημόσιων νοσοκομείων να μην τηρούσαν τους επιβεβλημένους κανόνες υγιεινής κατά την αποκομιδή και μεταφορά των ανωτέρω ιατρικών αποβλήτων».