Ιατρικά λάθη

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (δηλαδή η ΑΡΣΙ) ανακάλυψε τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα του 2007 με καθυστέρηση 11 χρόνων και σήκωσε κουρνιαχτό, ανακοινώνοντας ότι θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι νοσοκομειακοί γιατροί τις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη.


Πού βάσισε η ΑΡΣΙ την ανακοίνωση που εξέδωσε και αναπαρήγαγαν διάφορες ιατρικές ιστοσελίδες;


Τη βάσισε σε εγκύκλιο του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη σχετικά με δικαστικές αποφάσεις που καταλογίζουν καταβολή αποζημιώσεων στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ (κλικ εδώ όλη η εγκύκλιος).


Λέει η εγκύκλιος στο επίμαχο σημείο:


«Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 38 του Υπαλληλικού Κώδικά [ν. 3528/2007 (Α.26)], ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του».


Ασφαλώς τα ιατρικά λάθη αποτελούν ιδιάζουσα περίπτωση, την οποία εκμεταλλεύονται δικηγορικά γραφεία σε περιπτώσεις σωματικής βλάβης ή θανάτου ασθενών. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν δικλείδες ασφαλείας, όπως αυτές που θα παραθέσουμε στη συνέχεια, ώστε να μπορούν οι γιατροί να ασκούν το έργο τους χωρίς να κρέμεται πάνω τους η Δαμόκλειος σπάθη.


Όμως είναι ανεπίτρεπτο η ΑΡΣΙ να δημαγωγεί και να ισχυρίζεται πως σε περιπτώσεις δόλου ή βαριάς αμέλειας πρέπει να υπάρχει ακαταδίωκτο σε όσους υποπίπτουν σε αδικήματα  κακουργηματικού χαρακτήρα.


Περισσότερα..