Ιατρική και νομική αγρωγή στις διαδηλώσεις

 

Η παροχή ιατρικής και νομικής αρωγής σε διαδηλώσεις και μαζικά γεγονότα είναι ένας από τους ιδρυτικούς σκοπούς της νεοσύστατης Πρωτοβουλίας Γιατρών και Δικηγόρων για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, γιατροί και δικηγόροι, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) με σκοπό τον συντονισμό της δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε μια περίοδο, που εντείνεται συνεχώς “η επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες όσων συμμετέχουν σε μαζικά γεγονότα, αλλά και όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική εξουσία, φυλακισμένοι, μετανάστες, κρατούμενοι, ευπαθείς ομάδες”.

Οι σκοποί της Πρωτοβουλίας είναι οι εξής: Η συμμετοχή στα μαζικά γεγονότα με ομάδες ιατρικής και νομικής υποστήριξης. Η προσφορά άμεσων υπηρεσιών ιατρικής και νομικής βοήθειας. Η παροχή ατομικών μέσων προφύλαξης και προστασίας. Η συγκέντρωση και εξασφάλιση στοιχείων για τη δικαστική προστασία των διωκόμενων και των θυμάτων των αστυνομικών επιθέσεων. Η συλλογή τεκμηρίων και αποδεικτικών στοιχείων για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών από τη δράση των οργάνων της κρατικής καταστολής.

Η Πρωτοβουλία ξεκινά το έργο της αρχής γενομένης από το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ καλεί “τους συναδέλφους δικηγόρους και γιατρούς που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας να πλαισιώσουν αυτήν την Πρωτοβουλία”.