Ιατρικό μισθολόγιο: Κάντο όπως η Ρουμανία!

ΤΟΥ

Κώστα Κατσιγιαννόπουλου

Πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια η Ρουμανία τριπλασίασε άμεσα τις καθαρές αποδοχές των γιατρών των νοσοκομείων, με στόχους:

  1. Ανάσχεση της ιατρικής μετανάστευσης.
  2. Επιστροφή των ιατρών που είχαν φύγει στο εξωτερικό.
  3. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  4. Μείωση των επιπέδων διαφθοράς, με δεδομένο ότι οι γιατροί θα είχαν καλο εισόδημα (κλικ εδώ )

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Είναι ακριβώς οι ίδιοι στόχοι που έχει θέσει το Υπουργείο Υγειας στην Ελλάδα στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ». Στόχους που οι «κουτοί» Ρουμάνοι, δεν προσπάθησαν να τους πετύχουν ούτε με περισσότερη ιδιωτικοποίηση του συστήματος, ούτε με τη μεταφορά του κόστους στους ασθενείς, ούτε χαϊδεύοντας τα αυτιά και ταΐζοντας τα στόματα του ιδιωτικού τομέα.

Το προσπάθησαν πιο απλά, πιο ξεκάθαρα, πιο στοχευμένα. Αντί να καταργήσουν την εισφορά αλληλεγγύης στους ιδιώτες γιατρούς και να την αφήνουν ακέραια στους γιατρούς του ΕΣΥ, αντί να βάλουν ιδιώτες στα νοσοκομεία και να προετοιμάζουν τους γιατρούς των νοσοκομείων για ιδιωτικό ιατρείο, αντί να προστατεύουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, έκαναν κάτι πολύ απλούστερο. Αύξησαν θεαματικά τις καθαρές αποδοχές των γιατρών για να γίνουν τα κρατικά ρουμανικά νοσοκομεία ανταγωνιστικά στην αναζητηση γιατρών.

Πως το έχουν πει; Η αγορά αυτορυθμιζεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση; Μα, τότε, κάτι παραπάνω δεν πρέπει να δώσεις για να έχεις αυτό που ζητάς, αφού δεν το βρίσκεις; Απλά και νεοφιλελεύθερα! Ή αυτό ισχύει μόνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο;

Η ρουμανική κυβέρνηση λοιπόν προχώρησε σε μια απλή κίνηση, παλαιομοδίτικη, «βαλκανική», κάποιοι στα δεξιά θα την έλεγαν και καθαρή, «αντρίκια». Φαίνεται οι Ρουμάνοι δεν είχαν πολυσπούδαστη κυβέρνηση με μεταπτυχιακά στο Harvard και περγαμηνές απασχόλησης σε μεγάλους οικονομικούς κολοσσούς, αλλά πολύ απλοϊκά σκεπτόμενους πολιτικούς. Σκέφτηκαν, γιατί μας φεύγουν οι γιατροί; Γιατί δεν έρχονται πίσω; Προφανώς επειδή κατ´ αρχήν κάπου άλλου πληρώνονται καλύτερα. Ξεκίνησαν λοιπόν από αυτό και τα υπόλοιπα έρχονται στη συνέχεια;

Α, και παρεπιπτόντως, κάτι πέτυχαν.. Και οι γιατροί σταμάτησαν να φεύγουν, και άρχισαν να επιστρέφουν στη χώρα τους και τα επίπεδα διαφθοράς έπεσαν. «Μη μας δίνετε φακελάκι, μας φτάνει ο μισθός μας», έγραψαν στα νοσοκομεία (κλικ εδώ )

Αυτά τα απλά συμβαίνουν παραδίπλα μας. Εδώ που και που κανένα χειροκρότημα (πολιτικά ορθό), συχνά ΜΑΤ και ξύλο (πολιτικά απαραίτητο, με τη λογική τους) και πάνω από όλα ιδιωτικοποίηση (πολιτικά προσοδοφόρας).

Είναι λοιπόν η ώρα και ΕΜΕΙΣ ανάλογα να κινηθούμε.

Οι μειώσεις που υπέστησαν οι γιατροί του ΕΣΥ την περίοδο των μνημονίων ξεπερνούν το 40% των ετήσιων αποδοχών τους. Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας τον Μάρτιο του 2018 οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και το κράτος υποχρεούται να επαναφέρει το ιατρικό μισθολόγιο στα προ μνημονίου επίπεδα. Ουδέν έπραξε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε από πέρυσι την εισφορά αλληλεγγύης στους ιδιώτες ιατρούς. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ; Ουδέν έπραξε.

Η αποζημίωση για κάθε ώρα ιατρικής εφημερίας είναι 5,5 ευρώ για τον Επιμελητή Β´ και 7,5 ευρώ για Συντονιστή Διευθυντή, μικτά, δηλαδή καθαρά περίπου τα μισά. Δηλαδή ο γιατρός πληρώνεται με μισό καφέ την ώρα για να δουλεύει εφημεριακα. Δεν τα λες και πολλά;. Ούτε και είναι κίνητρο να γυρίσει κανείς πίσω ή να μη φύγει στη Σουηδία ή την Κύπρο, όσο καλός κι αν είναι ο καφές εδώ.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος, αλλά τι έπραξε η κυβέρνηση; Χρησιμοποίησε την πανδημία για να εξαθλιώσει ακόμη παραπάνω τους γιατρούς του ΕΣΥ και να ιδωσει ακόμη περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος ένας για αυτήν. Δια της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της μισθολογικής υποβάθμισης των γιατρών, συνολική υποβάθμιση του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίηση των φιλέτων του. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η οικονομική εξαθλίωση των γιατρών του ΕΣΥ είναι απαραίτητη. Το ανάποδο από ότι κάναν οι Ρουμάνοι. Αλλά τι ξέρουν αυτοί; Σάμπως πήγαν στο Harvard ή στη Χαϊδελβέργη;

Είναι η στιγμή που οι ασθενείς, η κοινωνία, το συνδικαλιστικό κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά κυρίως οι ίδιοι γιατροί, χωρίς ντροπή, με θάρρος και ειλικρίνεια πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας στα νοσοκομεία. Αλλιώς, κατώτεροι των περιστάσεων, «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα θα περιμένουμε τάχα κάποιο θάμα». Αλλά θαύματα πια δεν γίνονται.

Διεκδικούμε για τους γιατρούς του ΕΣΥ

  • Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου, αρχικά στα επίπεδα του 2012 με εφαρμογή της υπ᾽ αριθ. 431/26-2-2018 Απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, και άμεση καταβολή του συνόλου των αναδρομικών οφειλών
  • Υπερδιαπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών στο ΕΣΥ

➢ Εισαγωγικός μισθός για τον Επιμελητή Β΄ 2000 € καθαρά και ανάλογη γενναία αύξηση του μισθού των ειδικευομένων

➢ Αφορολόγητο στα 12.000 €

➢ Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

➢ Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

➢ Ενιαίο κονδύλι εφημεριών, με κατάργηση της διαφοροποίησης τακτικών και πρόσθετων και σημαντική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης τους.

➢ Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, όπως προέβλεπε η κλαδική συμφωνία το 2008.

➢ Αναπροσαρμογή των επιδομάτων θέσεων ευθύνης ιατρών ΕΣΥ στο ίδιο ύψος με το υπόλοιπο δημόσιο.

  • Άμεσα θέσπιση γενναίου πλαισίου κινήτρων (οικονομικών- διοικητικών- επιστημονικών) για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών ΕΣΥ σε άγονες-νησιωτικές περιοχές και σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ και χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους συναδέλφους, σύμφωνα και με την θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής . Άμεση έκδοση σύνταξης συνταξιοδοτούμενων συναδέλφων

Κώστας Κατσιγιαννοπουλος

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ με το ΜΕΤΩΠΟ