Ιατρικό Μισθολόγιο- Πριν 14 χρόνια..

Η ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Θάνο Πλεύρη.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσε στον υπουργό Υγείας ήταν εκείνο της αποκατάστασης του Ιατρικού Μισθολογίου, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Η απάντηση του υπουργού ήταν στο γνωστό δικολαβίστικο στυλ:

-δεν εμπλέκεται το υπουργείο Υγείας- απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το 2008 υπουργός Υγείας ήταν ο Δημ. Αβραμόπουλος και η ΟΕΝΓΕ έθεσε, εν μέσω κινητοποιήσεων, ζήτημα μισθολογίου. Ως απάντηση δόθηκε η παραπομπή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Η ανταπάντηση της ΟΕΝΓΕ ήταν η ένταση των κινητοποίησεων, αναγκάζοντας τον Αβραμόπουλο να επισκεφτεί ο ίδιος τον υπουργό Οικονομικών και να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ΟΕΝΓΕ πρόταση μισθολογίου, η οποία κρίθηκε ανεπαρκής.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και ο Αβραμόπουλος επισκέπτεται τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και φέρνει μια ικανοποιητική πρόταση, η οποία συμπεριλαμβάνεται τελικά στην κλαδική συμφωνία.

Πρόκειται για το ιατρικό μισθολόγιο που εφαρμόστηκε από το 2009 αυξάνοντας σημαντικά τις αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ. Το μισθολόγιο εκείνο περιέκοψε το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και είναι αυτό για το οποίο η ΟΕΝΓΕ θέτει τώρα ως αίτημα υπό τον τίτλο «αποκατάσταση του μισθολογίου στα προ του 2012 επίπεδα», χωρίς να εξηγεί ποιά είναι αυτά τα επίπεδα και τι πρέπει να προσδοκούν οι συνάδελφοι.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως το 2008 η ΔΗΠΑΚ είχε καταψηφίσει την κλαδική συμφωνία, της οποίας τώρα ζητά την εφαρμογή!

Πάντως, μετά την ΕΙΝΑΠ, και η ΟΕΝΓΕ ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας με θέμα το μισθολόγιο. Τη ζητάει χαλαρά, χωρίς κινητοποιήσεις, χωρίς συναντήσεις με φορείς και πολιτικά κόμματα.

Να δούμε αν και πότε θα την ορίσει ο Θάνος Πλεύρης..