Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Αντιδρά στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας

Στην έκτακτη Γενική συνέλευση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 στα γραφεία του συλλόγου, με θέμα ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» εκφράστηκαν ομόθυμα οι παρακάτω θέσεις:

Απόρριψη του άρθρου 10, που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τόσο εντός των νοσοκομείων, όσο και εκτός αυτών, σε ιδιωτικά ιατρεία ή ιδιωτικές κλινικές. Το άρθρο αυτό ανατρέπει την κεντρική φιλοσοφία του ΕΣΥ και συγχέει τους μέχρι τώρα διακριτούς ρόλους δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας

Για το άρθρο 7, που προβλέπει τη μερική απασχόληση των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, σε θέσεις που είχαν αποβεί «άγονες» οι προκηρύξεις τους, όσο και για το άρθρο 11 που αναφέρεται στις αλλαγές που αφορούν στο στάδιο της ειδικότητας διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις. Οι προτεινόμενες διατάξεις θα διασπάσουν την εργασιακή συνοχή και θα δημιουργήσουν ανισότητες μεταξύ των ήδη υπηρετούντων στο ΕΣΥ και για το λόγο αυτό χρήζουν ολικής επανεξέτασης κατόπιν διαβούλευσης με τις επαγγελματικές μας επιστημονικές ενώσεις και τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά μας όργανα.

Εκφράστηκε και υπερψηφίστηκε η πάγια θέση για την διαφύλαξη της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

Η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ΕΣΥ, και οι όποιες αλλαγές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανατρέπουν και να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του. Το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ πρέπει να στηριχθεί με αύξηση των απολαβών σε μισθό και εφημερίες, και όχι με άλλου είδους αλχημείες, οι οποίες θα είναι σε βάρος των ασθενών.

Το Υπουργείο Υγείας διατείνεται, ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαντά στις μεγάλες ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία, ότι θα αυξήσει το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια, και ότι θα ανατρέψει το κύμα φυγής των νέων συναδέλφων στο εξωτερικό.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν επιλύει κανένα από αυτά, αλλά δημιουργεί και άλλα με τις εντάσεις που θα προκαλέσει μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών, με τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις που εισαγάγει, τις προστριβές μεταξύ νοσοκομειακών και ιδιωτών γιατρών, με τις αδικίες που προκαλεί στον υγιή ανταγωνισμό που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ δημόσιου ιδιωτικού τομέα.