Ήχησε συναγερμό ο ΠΟΥ για το Σουδάν: Μολυσματικοί ιοί στα χέρια ενόπλων – Βιολογικός κίνδυνος

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Σουδάν δήλωσε ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος» βιολογικού κινδύνου, αφού οι παραστρατιωτικές ομάδες στο Σουδάν φέρονται να έχουν καταλάβει το εργαστήριο δημόσιας υγείας της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ σύμφωνα με το Reuters οι Παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Force) που έχουν πάρει τον έλεγχο του εργαστηρίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ίδιος ανέφερε ότι στο εργαστήριο υπάρχουν παθογόνα ιλαράς, χολέρας και άλλοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

«Αυτό είναι το κύριο μέλημα: δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στους τεχνικούς του εργαστηρίου για να πάνε στο εργαστήριο και να πάρουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Στο χείλος της ανθρωπιστικής κρίσης το Σουδάν

Κι ενώ οι χώρες Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας πραγματοποιούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους από αέρος και θάλασσα, οι Σουδανοί όσο περνούν οι μέρες συνειδητοποιούν πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία «μάχη μέχρι τέλους», από την οποία πιθανότατα να μην επιβιώσουν.

«Βλέποντας τους ξένους να φεύγουν, έχω αναστατωθεί. Κάποιες ομάδες από αυτές βοηθήθηκαν από τον στρατό και κάποιες άλλες από την παραστρατιωτική δύναμη, ενώ εμείς βρισκόμαστε εν μέσω πυρών και μας χτυπάνε», δήλωσε ο Αλσαντίγκ Αλφατίχ στο Al Jazeera, ο οποίος κατάφερε για πρώτη φορά να φύγει από το σπίτι του μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου. Στόχος του είναι να φτάσει στην Αίγυπτο.

Και χιλιάδες άλλοι Σουδανοί κατάφεραν να φύγουν από την κόλαση του Χαρτούμ, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω εκρήξεων, πυροβολισμών και λεηλασιών, χωρίς ρεύμα, τρόφιμα και νερό.

Τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία – Χωρίς γιατρούς, φάρμακα και γεμάτα νεκροτομεία

Η φρίκη του πολέμου στο Σουδάν συνεχίζεται για 11η μέρα. Η κεντρικοί δρόμοι στο Χαρτούμ «πλημμύρισαν» από ερείπια που άφησαν πίσω τους οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι ένοπλες συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα, εξουθενωμένοι κάτοικοι κάνουν ουρές για λίγο ψωμί σε γειτονιές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ερήμωσαν.

Οι σφοδρές μάχες που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε πάνω από 459 άτομα έως τώρα, προκάλεσαν μια μαζική έξοδο των πολιτών και μεταμόρφωσαν το Χαρτούμ – μια πολυσύχναστη πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων -σε πόλη φάντασμα.

Την ίδια ώρα, καταγράφονται επίσης έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, ηλεκτρισμό και νερό, ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι προσπαθούν να οργανωθούν για να βρουν φάρμακα για πρόσωπα της οικογένειάς τους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

Είναι η πρώτη φορά που μάχες τέτοιας κλίμακας επηρεάζουν την πρωτεύουσα, η οποία αποτελείται από το Χαρτούμ και τις παρακείμενες πόλεις Μπαρί και Ομντουρμάν και έχει συνολικό πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων σε μια συμβολή του Νείλου.