Ιδιώτες ελεγκτές σε νοσοκομεία, ταμεία, υπουργεία

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού, πεδίο στο οποίο η προσπάθεια θα είναι συνεχής. Προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού το υπουργείο Οικονομικών υπογράφει εντός των ημερών συμβάσεις με πέντε εγχώριες και διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες ώστε να προσφέρουν τεχνογνωσία στα υπουργεία για την περιστολή των δαπανών.

Οι ελεγκτικές εταιρείες θα υποβοηθήσουν το έργο της κυβέρνησης στην παρακολούθηση και εκτέλεση του προϋπολογισμού στους τομείς των υπουργείων, των ασφαλιστικών Ταμείων, των νοσοκομείων και αλλού. Παράλληλα προχωρά το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της εξέλιξης των δαπανών -στάσιμο από το 2005- και με στόχο όμως πλέον την πλήρη εφαρμογή του από το 2011.

Μισθοδοσία
Στα πλαίσια του περιορισμού των δημοσίων δαπανών προχωράει η ενιαία αρχή πληρωμής μισθοδοσίας στο δημόσιο. To καλοκαίρι θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την πληρωμή των υπουργείων μέσα από το νέο σύστημα ενώ ως το τέλος του έτους θα έχουν εισέλθει σε αυτό οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ. Στις ίδιες δράσεις συγκαταλέγονται:

Ο προϋπολογισμός προγραμμάτων που θα είναι τριετής καθώς κάθε υπουργείο θα έχει διαθέσιμους πόρους και τους οποίους δεν θα μπορεί να ξεπερνά στην τριετία.

Προβλέπεται η διπλογραφική λογιστική με εισαγωγή σαφών κανόνων και αρχών με πλήρη καταγραφή των ταμειακών κινήσεων που εμφανίζονται ανά φορέα σε αντίστοιχους λογαριασμούς εισπράξεων πληρωμών, προκαταβολών, προπληρωμών και προεισπράξεων.

Υπερβάσεις
Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 ήταν 112 δισ. ευρώ και την περίοδο 2004-2009 κατεγράφη αύξηση 60% ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 71,5% χωρίς τόκους και χρεολύσια. Κατά 31% αυξήθηκαν οι δαπάνες για τόκους και κατά 40% για χρεολύσια. Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 87% δηλαδή με ρυθμό πολλαπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ κατά (37,7%). Στις πρωτογενείς δαπάνες για το διάστημα 2003-2009, κατά 57% αυξήθηκαν οι δαπάνες για μισθούς και αμοιβές, κατά 182% για ασφαλιστικά ταμεία, κατά 85,7% για συντάξεις κατά 83,3% για επιχορηγήσεις φορέων και κατά 52,2% για καταναλωτικές δαπάνες κατά 52,2%.

Aτζέντα των δράσεων

Nομοθετικό έργο σε εξέλιξη

  • Eνσωμάτωση οδηγίας για τις υπηρεσίες.
  • Eποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Tεχνικά – ψυχαγωγικά παιχνίδια.
  • Eξίσωση ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.

Nέες νομοθετικές παρεμβάσεις

  • Kώδικας Eίσπραξης Δημοσίων Eσόδων.
  • Aναδιοργάνωση υπηρεσιών υπουργείου Oικονομικών
  • Kατάργηση KBΣ

Διαρθρωτικές παρεμβάσεις

  • Aποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
  • Eπιχειρησιακά σχέδια ΔEKO
  • Kαταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων υπουργείου Oικονομικών.
  • Aνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.