Ιδιώτες στην Υγεία από… το παράθυρο

Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαβάνει η αντιπαράθεση του ιατρικού κόσμου με τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο καθώς το θέμα απασχολεί πλέον και το Μέγαρο Μαξίμου.

Oπως αποκαλύπτει ο ΕΤ.Κ, αιτία της ρήξης είναι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει -μέσω Προεδρικού Διατάγματος και όχι νομοσχεδίου- στην τροποποίηση των διατάξεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις για ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας παροχής υγείας. Το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο παρουσιάζουμε έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεθαύριο Τρίτη 5 Αυγούστου, με εισηγητή -σύμφωνα με πληροφορίες- τον κ. Παπανικολάου.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς καταγγέλλουν τη διαδικασία στον πρωθυπουργό με ανοικτή επιστολή, διότι, όπως αναφέρουν, «προωθείται εν κρυπτώ μέσα στο καλοκαίρι και παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για δημόσια διαβούλευση». Δηλώνουν πλήρη άγνοια -επισήμως- των διατάξεων, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, πληροφορήθηκαν το θέμα «εξωδίκως» και κορυφώνουν την καταγγελία τους εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, χαρακτηρίζοντάς την ως «υπέρτατο προστάτη των εξωιατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία αβαντάρει σκανδαλωδώς»!

Με το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα καταργείται η ισχύουσα διάταξη, σύμφωνα με την οποία το 51% των μετοχών κάθε εταιρίας πρωτοβάθμιας υγείας υποχρεωτικά πρέπει να κατέχεται από γιατρό. «Ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για τα σούπερ-μάρκετ της Υγείας, με συνακόλουθες την επιβάρυνση της τσέπης του Ελληνα πολίτη και τον επαγγελματικό αφανισμό του Ελληνα ιατρού», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή των προέδρων των τριών ιατρικών συλλόγων προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, την οποία κοινοποίησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη.Ολα ανοιχτά
Την Παρασκευή το απόγευμα το υπουργείο Υγείας – το υπουργείο, όχι ο υπουργός- προέβη σε ανακοίνωση, η οποία περιπλέκει τα πράγματα, καθώς αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, δεν αποσαφηνίζει ορισμένα ζητήματα και δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις καταγγελίες.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, «το Προεδρικό Διάταγμα υπήρξε αντικείμενο διαβουλεύσεων από ειδική επιτροπή το 2005-2006 υπό τον τέως υφυπουργό κ. Α. Γιαννόπουλο, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εστάλη από τον τ. υφυπουργό για επεξεργασία και δημοσίευση στο Συμβούλιο Επικρατείας».

Οταν ο κ. Αβραμόπουλος διαδέχτηκε τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, οι ιατρικοί σύλλογοι ζήτησαν περαιτέρω διαβούλευση, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον νυν υπουργό, όπως παραδέχεται στην ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας. «Για τον σκοπό αυτό το σχέδιο της τροποποίησης του Π.Δ. αποσύρθηκε προσωρινά κι αξιολογήθηκαν εκ νέου οι διατάξεις του», αναφέρεται εν συνεχεία, επί λέξει.

Πλην, όμως, γεννάται το ερώτημα ποιοι αξιολόγησαν τις νέες διατάξεις, καθώς οι ιατρικοί σύλλογοι καταγγέλλουν πλήρη άγνοια αυτών, παρά την εν λόγω δέσμευση του υπουργού Υγείας!

Οσο για την απάλειψη της ρήτρας για το 51%, αποδίδεται στην ανακοίνωση του υπουργείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Με απόφασή του θεωρήθηκε ότι η διάταξη αυτή υπερέβαινε τη σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση. Δεν ήταν λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού να τη διατηρήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ούτως ή άλλως ανέφικτη την εφαρμογή της».

Το υπουργείο δεν απαντά εάν -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει προγραμματίσει τη συζήτηση Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ όντως στις 5 Αυγούστου. Και δεν διευκρινίζει με την ανακοίνωσή του γιατί δεν υπήρξε αντικείμενο διαβούλευσης με τους ιατρικούς συλλόγους, αλλά -όπως καταγγέλλουν- προωθήθηκε «εν κρυπτώ» μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Πολιτικό ενδιαφέρον, με εξαιρετικό παρασκήνιο, όμως έχει και ο επικοινωνιακός χειρισμός του ζητήματος. Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορείται τη διαδικασία κι εκδίδει δελτίο Τύπου, διαμαρτυρόμενος και ζητώντας διάλογο εντός του Σεπτεμβρίου, στις 25 Ιουλίου. Τότε αντίδραση δεν υπήρξε. Αντιθέτως, ανακοίνωση εκδόθηκε αργά την Παρασκευή, όταν μία ημέρα νωρίτερα υπήρξε η επιστολή, με κοινοποίηση προς το γραφείο του πρωθυπουργού.Αναπόφευκτη η σύγκρουση
Οι πληροφορίες του ΕΤ.Κ όμως επιμένουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε γίνει αποδέκτης των «οχλήσεων», από τις αρχές της εβδομάδας τουλάχιστον. Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Αγγέλου διερεύνησε ακροθιγώς το ζήτημα, κατά τις ίδιες πηγές, για να λάβει την περασμένη Πέμπτη διαβεβαιώσεις ότι εφαρμόζονται απλώς οι θέσεις του ΣτΕ, κι ουδέν έτερον.

Ομως, οι γιατροί -στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος- διαμηνύουν πως επιμένουν, οπότε η σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας και αναπόφευκτη είναι -υπ’ αυτές τις συνθήκες- και με κόστος. Ηδη ενημερώνονται βουλευτές της Ν.Δ. και άλλων πολιτικών χώρων, οι οποίοι φέρονται απορημένοι κι οργισμένοι. Μάλιστα, οι ιατρικοί σύλλογοι σε αντιδιαστολή επικαλούνται τον πρώην υπουργό Υγείας, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος -όπως λένε- «συζήτησε, άκουσε, κατανόησε, σεβάστηκε κι εφάρμοσε».

Καταγγελίες γιατρών
Οι συνδικαλιστές γιατροί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υπαινίσσονται συμφέροντα πίσω από το Προεδρικό Διάταγμα. Το «υπουργείο Υγείας» στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή σχολιάζει τις σοβαρές καταγγελίες για «συμφέροντα» και «σούπερ-μάρκετς», με αβρότητα. Αφού εξηγεί ότι έχει τη θεσμική αρμοδιότητα για τους όρους παροχής των υπηρεσιών υγείας, και γι’ αυτό ακριβώς προβλέπει ότι -ανεξαρτήτως μετοχικής συνθέσεως- καμία εταιρία δεν μπορεί να παράσχει υπηρεσίες χωρίς εποπτεία κι έλεγχο γιατρού, καταλήγει: «Η κατοχή των μετοχών στις κεφαλαιουχικές εταιρίες στον χώρο της υγείας και οι συναλλαγές για τη διακίνησή τους δεν έχουν καμία σχέση με το ιατρικό λειτούργημα, αλλά αποτελούν επιχειρηματικές πράξεις, που εξυπηρετούν εμπορικούς και μόνο σκοπούς και συμφέροντα. Το υπουργείο Yγείας είναι ο εγγυητής της ασφαλούς και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας και λαμβάνει κάθε αναγκαίο για τον σκοπό αυτό μέτρο».

Στο παρασκήνιο φημολογείται ακόμη ότι το Π.Δ. δεν είναι «έργο του κ. Αβραμόπουλου», κι ότι μελετά ο ίδιος πλέον όλα τα ενδεχόμενα.

 

Αφαντη από το Προεδρικό Διάταγμα η ρήτρα του 51%

Οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει στη διάθεσή του κι αποκαλύπτει σήμερα ο ΕΤ.Κ, πράγματι αφήνει απολύτως ελεύθερο τον τομέα του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών στον τομέα της υγείας.Συγκεκριμένα, το άρθρο 4, το οποίο φέρει τον τίτλο «Δικαιούχοι», έχει ως εξής:

– «Αδεια λειτουργίας ιδιωτικού φορέα παροχής Ιατρικών και Οδοντιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χορηγείται αποκλειστικά:

Α. Σε φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν άδεια άσκησης του ιατρικού ή οδοντιατρικού επαγγέλματος, κατά τους ειδικότερους προσδιορισμούς του παρόντος

Β. Σε εταιρίες, με οποιαδήποτε νομική μορφή, που στο σκοπό τους περιλαμβάνεται η παροχή ιατρικών ή οδοντιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ

Γ. Σε αστικούς ιατρικούς συνεταιρισμούς που συστήνονται για τον σκοπό αυτό.

Δ. Σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»

– Στο άρθρο 8, με τον τίτλο «Εταιρίες ή Αστικοί Συνεταιρισμοί ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Παροχής Υπηρεσιών ΠΦΥ», το άρθρο 1 έχει ως ακολούθως:

«Αδεια λειτουργίας φορά παροχής ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ χορηγείται και σε εταιρίες, με οποιαδήποτε νομική μορφή ή σε αστικούς ιατρικούς συνεταιρισμούς ή σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνιστώνται, εποπτεύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και με την τήρηση των παρακάτω ειδικών προϋποθέσεων».

Ακολουθούν σειρά διατάξεων που θέτουν -αυστηρές, τουλάχιστον τύποις- προϋποθέσεις, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο του Προεδρικού Διατάγματος περιγράφονται οι όροι, προϋποθέσεις, προδιαγραφές λειτουργίας και οι διοικητικές κυρώσεις.

– Στο τρίτο κεφάλαιο, με τίτλο «Μεταβατικές και Τελικές Διατάξεις» και στο άρθρο 17, με τίτλο «Προσαρμογή», προβλέπονται τα εξής:

«Οι ιδιωτικοί φορείς με οποιαδήποτε νομική μορφή και ονομασία που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος και παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς νόμιμη άδεια υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος μέσα σε προθεσμία 5 ετών από την έναρξη της ισχύος του, επιτρεπομένης, ως προς την τήρηση των οικείων τεχνικών προδιαγραφών, του παραρτήματος Α1, παρέκκλισης μέχρι 20%».

Συνολικά το Π.Δ. αποτελείται από 18 άρθρα τα οποία περιγράφουν όλες τις διαδικασίες για τους δικαιούχους. Η δημοσιοποίησή του από τον ΕΤ.Κ αν μη τι άλλο θα καταστήσει ενήμερους και τους ιατρικούς συλλόγους, καθώς, όπως καταγγέλλουν, έχουν πλήρη άγνοια των εν λόγω διατάξεων. Προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πρόβλεψη για ιδιωτικές εταιρίες, με οποιαδήποτε νομική μορφή είναι κυρίαρχη, ενώ η ρήτρα του 51% σε γιατρούς δεν προβλέπεται. Οι ιατρικοί σύλλογοι προσδοκούν ότι θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού, έστω την υστάτη ώρα ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα, ειδάλλως απειλούν με έντονες αντιδράσεις.

ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΝΙΚΟΣ