Ίδρυμα Ανασφάλειας

 
ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
rizogianni@pelop.gr  
  
    
«Η εισφοροδιαφυγή, ειδικά σε νυχτερινά και απογευματινά καταστήματα οργιάζει» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Αχαΐας- Ηλείας- Κεφαλληνίας – Ζακύνθου Γιώργος Κυριακόπουλος, χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλεγχοι γίνονται σχεδόν καθημερινά, ωστόσο η έκταση της εισφοροδιαφυγής είναι τέτοια που απαιτεί πλήρη οργάνωση της υπηρεσίας ελέγχων. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισήμανε ο κ. Κυριακόπουλος, ότι:
«Στον τελευταίο έλεγχο της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ Αττικής στην περιοχή μας από 9/3/2012 – 13/3/2012 διαπιστώθηκε ότι το ανασφάλιστο προσωπικό την πρώτη ημέρα έλεγχου ανέρχεται στο 45% περίπου, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες τα ποσοστά μειώθηκαν σημαντικά λόγω της αλληλοενημέρωσης των επιχειρηματιών. Ενδεικτικό είναι ότι σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τις επόμενες ημέρες, ποσοστό μεγαλύτερο του 70% αναφέρεται απασχολούμενο από 9/3/2012». 
Επίσης, βασική συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι και ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων. Ο κ. Κυριακόπουλος παρουσίασε δημοσίευμα της «Π» του 1978 που ανακοίνωνε την εφαρμογή συστήματος για την έκδοση σύνταξης σε 15 μέρες: «Σήμερα γυρίσαμε σε καταστάσεις προ του 1978 καθώς, οι συντάξεις (απλές περιπτώσεις ) χορηγούνται μετά από ένα χρόνο και η διαδοχική ασφάλιση από 18 μήνες».
Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΕΠΑ της Πάτρας ανέδειξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων εξηγώντας ότι «είναι απαράδεκτο σήμερα ο ασφαλισμένος να κλείνει ραντεβού για προέλεγχο πιστοποιητικών τον Αύγουστο 2012 προκειμένου να περάσει επιτροπή τον Οκτώβριο του 2012». Γι’ αυτό και ο Σύλλογος καλεί στην Πάτρα τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Διονύσιο Πατσούρη για να διαπιστώσει από κοντά το πρόβλημα και να παρθούν αμέσως αποφάσεις βελτίωσης της κατάστασης.
Τέλος, ο κ. Κυριακόπουλος καταδίκασε το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, τονίζοντας ότι αυτό ήταν απόρροια του ότι «το ΙΚΑ λειτουργούσε δεκαετίες ολόκληρες χωρίς ενδοϋπηρεσιακούς  έλεγχους».
    Το νέο σκάνδαλο 
   Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα των εργαζομένων του ΙΚΑ Πάτρας κι αφορούν το κόστος που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια μετά την αναστολή λειτουργίας του βιοπαθολογικού – μικροβιολογικού εργαστηρίου της Πάτρας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών.
«Από τη μελέτη κόστους λειτουργίας του βιοπαθολογικού εργαστηρίου της Νομαρχιακής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ Πάτρας προκύπτει ότι το κόστος των βιοπαθολογικών εξετάσεων εντός των δομών του ΕΟΠΥΥ είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ πραγματοποιώντας τις εν λόγω εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών ΙΚΑ Δυτικής Ελλάδος Λεωνίδας Βιτωράτος. 
Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε ότι στο κόστος υπολογίστηκε ακόμα και το χαρτί εκτύπωσης των αποτελεσμάτων. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της έρευνας, η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ για ένα μόνο μικροβιολογικό εργαστήριο και για ένα εξάμηνο, επιλέγοντας την ανάθεση των εξετάσεων σε ιδιώτες είναι της τάξεως των 900.000 ευρώ. Για παράδειγμα, 900 εξετάσεις για σάκχαρο στο ΙΚΑ κοστίζουν 208 ευρώ, στα ιδιωτικά εργαστήρια κοστίζουν 19.029 ευρώ χωρίς το κόστος συμμετοχής των εργαζομένων.
«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν υπολογιστεί το μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων, το όφελος για τον οργανισμό είναι της τάξης των 750.000 ευρώ για ένα εξάμηνο, δηλαδή 1.500.000 ευρώ ετησίως για μία μόνο μονάδα» επισήμανε ο κ. Βιτωράτος, ζητώντας την αναβάθμιση των βιοχημικών εργαστηρίων του ΙΚΑ και την άμεση επαναλειτουργία τους ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου και η διαρροή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.