ΙΕΡΕΑΣ Στο σκαμνί για απάτη με θύμα υπερήλικα καρκινοπαθή

Ιερέας και μέλη εκκλησιαστικού συμβουλίου ενορίας στη δυτική Θεσσαλονίκη παραπέμπονται να δικαστούν για απάτη, καθώς κατηγορούνται ότι ανάγκασαν ηλικιωμένο να καταθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της εκκλησίας εννέα ημέρες πριν από το θάνατό του και ενώ η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση.

 

Στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ο ιερέας της εκκλησίας, τρία μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ένας συγγενής του θύματος που κατηγορείται για συνέργια στην απάτη. Σύμφωνα με το βούλευμα η απάτη έγινε το Σεπτέμβριο του 2002, όταν οι κατηγορούμενοι συνόδευσαν τον 85χρονο καρκινοπαθή σε υποκατάστημα τράπεζας, για να μεταφέρει σε λογαριασμό της εκκλησίας μισό εκατομμύριο ευρώ, γνωρίζοντας όμως ότι εκείνη την περίοδο δεν είχε διαύγεια πνεύματος, σε σημείο που να αδυνατεί να αναγνωρίσει πρόσωπα.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρουν στις καταθέσεις τους τραπεζικοί υπάλληλοι, όπως έχουν καταγραφεί στο βούλευμα. Επισημαίνουν την κακή κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου, ενώ τονίζουν πως ένας συνάδελφός του που έκανε τη συναλλαγή υπογράμμισε στον άρρωστο ηλικιωμένο ότι τα χρήματα που καταθέτει “είναι 500.000 ευρώ και όχι 500.000 δραχμές”. Εκτός της κατάθεσης των χρημάτων ο ηλικιωμένος υπέγραψε και ιδιωτικό συμφωνητικό για τη δωρεά που έκανε.
Όσα συνέβησαν κατήγγειλε η χήρα του 85χρονου και ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες στον ιερέα και στα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου.