ΙΚΑ Δέκα μέρες στην ουρά για ένα κρυολόγημα!

Ασφαλισμένοι καταγγέλλουν ότι γιατροί του ιδρύματος “ψαρεύουν” πελάτες για τα ιδιωτικά ιατρεία τους

της Νικολέτας Μπούκα

“Ή θα περιμένεις δύο μήνες ή θα πληρώσεις ένα ποσό και θα χειρουργηθείς αμέσως…”. Την απάντηση αυτή έδωσε, όπως καταγγέλλει στη “Μ” η πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Σοφία Φραγκή, γιατρός του ΙΚΑ σε συνταξιούχο που τον επισκέφθηκε, προκειμένου να υποβληθεί σε μία επέμβαση στο μάτι. Τελικά η συνταξιούχος προτίμησε να περιμένει, αφού η σύνταξη δεν επαρκούσε, για να πληρώσει το γιατρό και ταυτοχρόνως να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες της.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Τέτοιες ιστορίες καθημερινής τρέλας, που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών, συναντά κανείς στα ιατρεία του ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, η αναμονή, ακόμη και για μία απλή εξέταση από παθολόγο για ένα κρυολόγημα, φτάνει τις δέκα ημέρες, ενώ το πρόβλημα αρχίζει, από τη στιγμή που ο ασθενής θα αποφασίσει να καλέσει το 184, για να κλείσει το πολυπόθητο ραντεβού.

“Δυστυχώς η αναμονή και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ δεν έχει μειωθεί. Για κάποιες ειδικότητες μπορεί να σου κλείσουν ραντεβού έπειτα από δύο μήνες ή 40 ημέρες. Προσωπικά περιμένω ήδη δύο μήνες, για να καταφέρω να κάνω οστεομέτρηση. Λείπουν βασικές ειδικότητες και είναι ανάγκη να γίνουν προσλήψεις, εάν θέλουμε να βελτιωθούν τα πράγματα. Η κατάσταση αυτή αναγκάζει πολλούς ασφαλισμένους με προβλήματα υγείας να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία, διότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”, τονίζει η κ. Φραγκή.

Σύμφωνα με την ίδια οι ειδικότητες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη αναμονή είναι οι ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, αγγειοχειρουργοί και διαβητολόγοι.

Εξάλλου πολλοί συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι ορισμένοι γιατροί του ΙΚΑ “ψαρεύουν” πελάτες για τα ιδιωτικά ιατρεία τους, λέγοντάς τους ότι έτσι θα εξεταστούν πιο νωρίς. ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και γιατρός στο ΙΚΑ Αθανάσιος Νικολαΐδης επισημαίνει ότι για ορισμένες ειδικότητες, όπως είναι οι οφθαλμίατροι, οι ενδοκρινολόγοι και οι ορθοπεδικοί, η αναμονή για ραντεβού έφτανε μέχρι πρόσφατα έως και τους δύο μήνες. Πλέον όμως έχει μειωθεί σημαντικά στις 20-25 ημέρες, καθώς πέρυσι τα ιατρεία του ΙΚΑ στελεχώθηκαν με επτά οφθαλμιάτρους, ενώ φέτος ήρθαν στη Θεσσαλονίκη 20 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

“Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κι άλλες προσλήψεις, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλεύτριες, οι οποίες βοηθούν στο έργο των γιατρών, αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί”, λέει ο κ. Νικολαΐδης.