Το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών, αλλά και τον έντονο διάλογο μεταξύ τους, προκάλεσε το στρογγυλό τραπέζι για τις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης και τις βέλτιστες παροχές με εξοικονόμηση πόρων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου PHARMA point, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε ότι μόνο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ εκδίδονται σχεδόν 2,7 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, ενώ οι δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται να υπερβούν το προϋπολογισμένο ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. ‘Στην αύξηση της δαπάνης συμβάλλει η πληθώρα των ιατρών που συνταγογραφούν, η μη ορθολογική χρήση φαρμάκων, η μη τήρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας από την πλευρά όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της υγείας και η ανεξέλεγκτη συνταγογραφία’.
Ο κ. Δημήτριος Γάκης, διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι ο καθένας που καταλαμβάνει μια δημόσια θέση οφείλει να κάνει εκείνο που θα ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει: – τα φάρμακα σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία να χορηγούνται σε ημερήσια δοσολογία και μόνον εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων, – να ελέγχεται η δοσολογία, καθώς πανάκριβοι βιολογικοί παράγοντες συνταγογραφούνται σε τεράστιες δόσεις, – να ενθαρρύνεται η χρήση των γενόσημων, καθώς είναι εξ ορισμού 20% φθηνότερα.
Μιλώντας για τη συμβολή της φαρμακευτικής περίθαλψης στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού, ο κ. Κώστας Αθανασάκης, επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπογράμμισε ότι ‘τα αποτελέσματα της έρευνας και η αξιολόγηση της διαχρονικής εξέλιξης των δεικτών υγείας υποδεικνύουν ότι οι φαρμακευτικές καινοτομίες επιδρούν θετικά στη θνησιμότητα και νοσηρότητα, στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στη μείωση της χρησιμοποίησης νοσοκομειακής περίθαλψης’.
Τα φάρμακα (επώνυμα πρωτότυπα ή ουσιωδώς όμοια) διασφαλίζουν την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN. Και συμπλήρωσε ότι ‘το σωστά χρησιμοποιούμενο φάρμακο συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των δαπανών υγείας. Έτσι, προτείνεται η πλήρης και ενιαία μηχανογράφηση σε όλα τα στάδια, οι φαρμακοοικονομικές αξιολογήσεις νέων θεραπειών, ο έλεγχος συνταγογράφησης και διακίνησης, το σύστημα rebate σε περιπτώσεις υπερβάσεων και ο προϋπολογισμός δαπανών ανά θεραπευτική κατηγορία’.
Ο κ. Τάκης Ζερβακάκης, γενικός διευθυντής της Wyeth, τόνισε ότι ‘η έλλειψη μηχανοργάνωσης και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, με συνέπεια την έλλειψη ελέγχου, αποτελεί μείζον πρόβλημα του συστήματος υγείας. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η συνεργασία της Πολιτείας με τη Βιομηχανία και στην εύρεση λύσεων για την καλή διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, με την προσφορά τεχνογνωσίας και κατάθεση προτάσεων για την αποφυγή της σπατάλης των οικονομικών πόρων και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος’.
Οι επισκέπτες, φαρμακοποιοί και απασχολούμενοι στο χώρο του φαρμάκου από όλη την Ελλάδα, που ξεπέρασαν κατά πολύ τις 3.000, συναντήθηκαν και φέτος από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του 9ου PHARMA point, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.