ΙΚΑ: παιχνίδι με τα εμβόλια

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της φαίνεται ότι γράφει η διοίκηση του ΙΚΑ όχι μόνο τις εγκυκλίους δύο υπουργείων αλλά και την υγεία των ασφαλισμένων. Εξι μήνες μετά την ένταξη των εμβολίων HPV κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας εξακολουθεί να μην τα χορηγεί.

 

Ολα αυτά συμβαίνουν στην πλάτη των 480.000 Ελληνίδων ηλικίας 12 έως 26 ετών που δικαιούνται να κάνουν το εμβόλιο και οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Ηδη περίπου 24.000 εξ αυτών έχασαν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω του Ταμείου αφού ξεπέρασαν την ηλικία των 26 ετών.

Οπως καταγγέλλουν τα μέλη του ομίλου εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω», το θέμα είναι υψίστης σημασίας αφού εκτιμάται ότι στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται 1.200 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και από αυτές οι 500 χάνουν τη ζωή τους.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο από το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε κοπέλες από 9 έως 26 ετών. Στη χώρα μας συνιστάται από τους ειδικούς μόνο σε κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών αλλά και σε κορίτσια ηλικίας 15 – 26 ετών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία. Το εμβόλιο -σημειώνει η εγκύκλιος- προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι οποίοι «ενοχοποιούνται» για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στους τύπους 16 και 18 αποδίδεται το 75% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου, το 95% του καρκίνου του αιδοίου και του κόλπου, το 70% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, το 80% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών αλλοιώσεων του αιδοίου και του κόλπου. Οι τύποι 6 και 11 «ευθύνονται» για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

«Μας είναι αδιανόητο ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να μην αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας, να αδρανεί και να στερεί από τις ασφαλισμένες του τη δυνατότητα να προστατέψουν τη ζωή τους», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του «Αγκαλιάζω».

Λ.Σ.