ΙΚΑ: Στην έξοδο 900 συμβασιούχοι γιατροί

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Θα προκύψουν ισάριθμες κενές θέσεις, καθώς δεν θα ανανεωθούν οι διετείς συμβάσεις τους

ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Ουρές ασφαλισμένων σε ιατρεία του ΙΚΑ (φωτογραφία αρχείου). Η επιπλέον ταλαιπωρία των ασθενών εκτιμάται ότι θα είναι το άμεσο αποτέλεσμα των 900 κενών θέσεων που θα προκύψουν σύντομα

ΡRΙSΜΑ

Τ ην… πόρτα σε 900 συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ δείχνει η κυβέρνηση. Οι συμβάσεις τους είναι διετείς και θα αρχίσουν να λήγουν από τα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς δεν πρόκειται να ανανεωθούν. «Οι συμβάσεις αυτές δεν ανανεώνονται. Για να καλυφθούν οι θέσεις που θα “χηρέψουν” πρέπει να επαναπροκηρυχθούν» εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής κ. Ι. Δατσέρης.

Από τους 900 γιατρούς οι οποίοι πρόκειται να «απολυθούν», οι 650 στελεχώνουν ιατρεία των υποκαταστημάτων του ιδρύματος στην Αττική. «Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις και παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημακενές οι 900 θέσεις,οι λίστες αναμονής των ασθενών θα μεγαλώσουν» προειδοποιεί ο κ. Δατσέρης, τονίζοντας ότι ήδη σε κάποιες ειδικότητες, όπως η καρδιολογία, η οφθαλμιατρική και η ορθοπαιδική, προγραμματίζονται ραντεβού έπειτα από 40 μέρες.

Οπως επισημαίνει ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης κ. Γ. Πατούλης, οι ανάγκες αυτές είναι πάγιες. «Ακόμη και με τους 900 γιατρούς δεν καλύπτονταιοι ανάγκες στο σύνολό τους»

τονίζει και προσθέτει ότι «το πρόβλημαμπορεί να λυθεί με νομοθετικήρύθμιση της υπουργού Απασχόλησης» .

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής εκφράζουν την αγωνία τους για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού κυρίως στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ της περιφέρειας. «Η ίδια και ακόμη χειρότερη κατάσταση θα επικρατήσει στην Αθήνα και στον Πειραιά αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσατο πρόβλημα της επικείμενης απόλυσης650 συναδέλφων, συμβασιούχωνιατρών, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες των υποκαταστημάτων της Αττικής» σημειώνουν. Οι περισσότεροι- αναφέρουν οι γιατροί- είναι οικογενειάρχες άνω των 40 ετών.

«Είναι απαράδεκτο να βρεθούν στον δρόμο 900 εργαζόμενοι, όταν μάλιστακαλύπτουν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των ασφαλισμένωντου ΙΚΑ» προσθέτουν.

Οι γιατροί καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει. Επίσης, προτείνουν την παράταση της ισχύος της σύμβασης των συναδέλφων τους για ένα έτος και συγχρόνως να αναλάβει η υπουργός Απασχόλησης νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα με νέα προκήρυξη των εν λόγω θέσεων, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.