ΙΚΑ – Θα καλύπτει την δαπάνη για τα ειδικά υποδήματα των διαβητικών

   Το ΙΚΑ θα καλύπτει από δω και στο εξής την δαπάνη για τα ειδικά υποδήματα των διαβητικών. Η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να δώσει οριστική λύση στο θέμα που ανέκυψε από την απαντητική επιστολή της Δ/νσης Παροχών του Ιδρύματος για τα θεραπευτικά υποδήματα στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

    Έτσι, προχωρά άμεσα στη σύσταση ειδικής Επιτροπής αποτελούμενης από γιατρούς του ΙΚΑ και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, η οποία μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, καλείται να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης των θεραπευτικών υποδημάτων, ενώ θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. το σύνολο των παροχών για τους διαβητικούς.

    Στην ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος αναφέρεται επίσης, ότι με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (ν.3863/2010 άρθρο 31, παρ.4) προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εναρμονιστούν οι κανόνες που καθορίζουν τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απαντητικής επιστολής του ΙΚΑ προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη “ΠΟΣΣΑΣ ΔΙΑΣ”, όπου αναφερόταν πως, “με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το Ίδρυμα”.

    Το πρωί σήμερα, σε δηλώσεις του προς τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει εντός της ημέρας άμεση και οριστική λύση, ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, επεσήμανε ότι αυτή απεστάλη κατά την περίοδο που υπήρχε κενό διοίκησης στο Ίδρυμα, και προτού αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντα του, ενώ δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενό της.