ΙΚΑ «Βόμβα» στα θεμέλιά του η εισφοροδιαφυγή

Στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα εκτιναχθεί φέτος η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και στα 4,2 δισ. ευρώ οι οφειλές που δεν καταβάλλονται με διαχρονική ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΙΚΑ εξελίσσεται η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, καθώς αυτή θα φτάσει φέτος στο αστρονομικό ποσό των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναδεικνύοντας τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ τα επίσημα στοιχεία βοούν και δείχνουν τη συνενοχή τους στο οικονομικό βούλιαγμα των ταμείων, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αξιοποιεί τα ελλείμματα που με την πολιτική τους δημιούργησαν προκειμένου στο όνομά τους να προλειάνουν το έδαφος για νέες ανατροπές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, που παρουσιάστηκαν χτες στο 19ο Συνέδριό της, η παράνομη εισφοροδιαφυγή το 2009 θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα 1 δισ. ευρώ χάνει το ΙΚΑ από την ανασφάλιστη εργασία (stage) και τις συμβάσεις έργου. Την ίδια στιγμή ένας στους έξι εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής του κεφαλαίου είναι τέτοιο που ισοδυναμεί με πραγματική λεηλασία καθώς αντιστοιχεί στο 38,5% των εσόδων του ΙΚΑ από τις τακτικές καταβολές.

Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων έχουν διογκώσει και τις μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι, το 2008 οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν πληρώθηκαν στο ΙΚΑ, αν και παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους, ανήλθαν στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με το 2005 η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 100%, αφού τότε οι βεβαιωμένες οφειλές ήταν 2,1 δισ. ευρώ. Και αυτό είναι ακόμα μία απόδειξη ότι οι χαριστικές ρυθμίσεις που γίνονται υπέρ των καπιταλιστών με το πρόσχημα της άμεσης είσπραξης κάποιων ποσών, οδηγούν στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Δηλαδή στη διόγκωση του προβλήματος, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των οφειλετών που σήμερα – σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας – φτάνει στο 70% των επιχειρήσεων.

Θηλιά στα οικονομικά του ΙΚΑ είναι και η σταθερή άρνηση του κράτους να χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του, τον κλάδο υγείας, οδηγώντας το έλλειμμα του κλάδου στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η φαρμακευτική δαπάνη του Ιδρύματος εξαιτίας της ασυδοσίας των φαρμακευτικών εταιρειών του κλάδου από 1,568 δισ. ευρώ το 2007 φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,190 δισ. ευρώ, αύξηση δαπάνης κατά 40%. Και βέβαια η κυβέρνηση, επειδή δεν είναι διατεθειμένη να μπει εμπόδιο στην εισφοροδιαφυγή και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, επιλέγει να περικόπτει τις παροχές και να κρατά τις συντάξεις σε επίπεδα πείνας, καθώς σήμερα δύο στις τρεις συντάξεις είναι κάτω των 600 ευρώ.

Και ενώ τα οικονομικά του ΙΚΑ, εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής και της υποχρηματοδότησης του κράτους, οδηγούνται στο «κόκκινο», την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του «αγκομαχούν» από την έλλειψη προσωπικού. Ετσι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού φτάνουν τις 3.750, ενώ συνολικά οι κενές οργανικές θέσεις στο Ιδρυμα ανέρχονται στις 7.000.