ΗΛΕΙΑ- Κλείνει η μονάδα μεταγγίσεων στον Πύργο

Ανω-κάτω, με δυσάρεστες συνέπειες για τους ασθενείς, κάνουν την Ηλεία οι προθέσεις του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

Οπως έγινε γνωστό χθες, ο γενικότερος σχεδιασμός προβλέπει το κλείσιμο της μονάδας μεταγγίσεων αίματος στο νοσοκομείο Πύργου, την κατάργηση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Αμαλιάδας, ενώ οι γιατροί του Κ.Υ. Κρεστένων μεταφέρονται στον Πύργο!

Οπως καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ηλείας, αλλά και τοπικοί φορείς, η υλοποίηση της μελέτης, αν μη τι άλλο, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ατόμων που χρειάζονται μετάγγιση αίματος τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, ενώ τους υποχρεώνει σε απίστευτη ταλαιπωρία μαζί με τα επιπλέον χρήματα που πρέπει να δαπανούν για τη μετάβασή τους στην Πάτρα.

Οπως λένε, η μελέτη εκπονήθηκε με γνώμονα την περικοπή των χρημάτων που δαπανώνται για την Υγεία, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Πόσω μάλλον όταν κλείνεις τη μοναδική μονάδα που εξυπηρετεί έναν ολόκληρο νομό και αναγκάζεις αυτούς τους ανθρώπους να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο.

Τέσσερις κλίνες ΜΕΘ

Η ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία του νοσοκομείου Πύργου είναι το κλείσιμο της μονάδας μεταγγίσεων αίματος. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραμένει, αλλά με δύο κλίνες λιγότερες και από 6 που ήταν μέχρι τώρα πάει στις 4.

Η αλλαγή στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι η κατάργηση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Ο παθολογικός τομέας του νοσοκομείου φτάνει πλέον τις 40 κλίνες από 33 που είχε και 10 γιατρούς, ενώ στην καρδιολογική κλινική καταργούνται τέσσερις κλίνες. Ο χειρουργικός τομέας θα περιλαμβάνει τη γενική χειρουργική, την ορθοπεδική και τη μαιευτική – γυναικολογική κλινική.

Η γενική χειρουργική θα έχει πλέον 20 κλίνες και 7 γιατρούς από τις 18, η ορθοπεδική πέφτει στις 8 κλίνες από τις 9 που είχε, ενώ παραμένουν οι 5 γιατροί και τέλος στη μαιευτική – γυναικολογική χάνονται 4 κλίνες και φτάνει τις 8 από τις 12 που υπήρχαν, ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός των γιατρών, που είναι 3. Ο χειρουργικός τομέας έχει 36 κλίνες από 39 και 15 γιατρούς. Συνολικά στο νοσοκομείο Αμαλιάδας θα λειτουργούν 80, από 83 που υπήρχαν, κλίνες με 51 γιατρούς.

Η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Κρεστένων σε Κέντρο Υγείας σηματοδοτεί την κατάργηση 39 κλινών, από τις 43 που υπήρχαν και τη μεταφορά 16 γιατρών στον Πύργο. Ετσι, στο Κ.Υ. θα υπάρχουν τέσσερις κλίνες στον παθολογικό τομέα που θα περιλαμβάνει την καρδιολογική, παθολογική και παιδιατρική κλινική. Στον χειρουργικό τομέα θα παραμείνουν μόνο δύο γιατροί.