Ηλεκτρονική σύνδεση νοσοκομείων

Πεννυ Μπουλουτζα

Μία κοινή «ηλεκτρονική» γλώσσα θα μιλούν σύντομα τα νοσοκομεία, τα εργαστήρια και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας μας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας.

Εως σήμερα, σε 112 δημόσια νοσοκομεία της χώρας -σε σύνολο 132- έχουν εγκατασταθεί πληροφοριακά συστήματα τα οποία όμως -λόγω του διαφορετικού σχεδιασμού τους- δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους. Με την εφαρμογή του HL7, ενός σύγχρονου πρωτοκόλλου ανταλλαγής δεδομένων -που λειτουργεί κατά το πρότυπο του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ- τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα θα μπορούν πλέον να επικοινωνούν, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές δράσεις στον χώρο της υγείας, όπως φάκελος Υγείας, κάρτα Υγείας και Ασφάλισης, ανάπτυξη Τηλεϊατρικής κ. ά.

Ηδη ολοκληρώνεται η εφαρμογή του HL7 σε 80 από τα 132 δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας και σύντομα θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσής τους. Για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σε εθνικό επίπεδο το χρονοδιάγραμμα είναι η πενταετία.

Αυτά τόνισαν χθες ο πρόεδρος του HL7-Hellas και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κακουλίδης και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας και ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Απασχόλησης κ. Θάνος Αθανασόπουλος, με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο Διαλειτουργικότητας HL7 που ξεκινάει αύριο στην Κρήτη.

Οπως εξήγησαν, η επικοινωνία και ανταλλαγή ιατρικών πληροφοριών μέσω του HL7 θα συμβάλει ώστε οι υγειονομικές υπηρεσίες προς τον πολίτη να προσφέρονται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποφυγή λαθών, αφού θα υπάρχει ολοκληρωμένη γνώση του ιατρικού φακέλου από το επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους με την αποφυγή «διπλών εξετάσεων» αλλά και τον έλεγχο της διαχείρισης υλικών, φαρμάκων, εργαλείων, αναλώσιμων και πάγιου εξοπλισμού.