Δήλωση Α. Ξανθού για την τροπολογία που αφορά τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων

Με αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο Υπουργός Υγείας κ.Πλεύρης, σε προφανή συνεννόηση με το «Μαξίμου» και το «σύστημα Μητσοτάκη»,  ανατρέπει τις ρυθμίσεις του ν. 4512/2018 για την ανάδειξη -μέσω των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων- των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ).

Στόχος είναι η αλλαγή συσχετισμών στη ΓΣ και ο πλήρης έλεγχος του ΠΙΣ όχι  από την κυβερνητική παράταξη (η πλειοψηφία της οποίας στο ιατρικό σώμα δεν αμφισβητείται) αλλά από συγκεκριμένους εκπροσώπους μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων   όπως της  Αθήνας και του Πειραιά.

Η ισχύουσα διάταξη νομοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από διαβούλευση με τον ΠΙΣ και βασιζόμενη σε ομόφωνη εισήγηση του ΔΣ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Η φιλοσοφία της ρύθμισης ήταν η ισόρροπη εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στη ΓΣ του ΠΙΣ και η ανάδειξη προβλημάτων και αναγκών του ιατρικού κόσμου που αφορούν όχι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και την Περιφέρεια.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ.Πλεύρης, την ώρα που υπάρχουν  τεράστια ανοικτά θέματα (υγειονομική κρίση, αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, παραιτήσεις γιατρών,  υλοποίηση θεσμού προσωπικού γιατρού, βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων εργαστηρίων κλπ), να ανατρέψουν το πλαίσιο διενέργειας των εκλογών στους Ιατρικούς Συλλόγους. Με προκλητικό και προσβλητικό για τους γιατρούς τρόπο, αγνοώντας ότι οι  διαδικασίες των εκλογών έχουν ήδη δρομολογηθεί και ότι υπάρχουν  σοβαρές αντιρρήσεις τόσο από τον  ΠΙΣ όσο και από τους Ιατρικούς Συλλόγους  της επαρχίας.

Η μεθόδευση αυτή δεν είναι τυχαία ούτε ανεξήγητη. Είναι άλλη μια απόδειξη της αυταρχικής, εμμονικής και καθεστωτικής αντίληψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό που προέχει δεν είναι το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και η διασφάλιση των ελάχιστων δυνατών συναινέσεων, αλλά η εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων και επιμέρους συμφερόντων. Για να κάνουν  το «χατήρι» σε συγκεκριμένους παράγοντες του ιατρικού  συνδικαλισμού  που έχουν επιρροή στο «καθεστώς Μητσοτάκη», γίνονται αυτές οι νομοθετικές αλλαγές . Μόνο που το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί.

Να πάρει πίσω ο κ.Πλεύρης την απαράδεκτη τροπολογία και να αφήσει ήσυχους τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με την ισχύουσα, ισορροπημένη και ευρύτατα  αποδεκτή διάταξη του ν. 4512/2018. Οτιδήποτε άλλο είναι ακραία αυθαιρεσία και αντιθεσμική συμπεριφορά , φαινόμενα που το τελευταίο  διάστημα δίνουν τον τόνο  στα «έργα και τις ημέρες» του «συστήματος Μητσοτάκη».

Ανδρέας Ξανθός