Ημερίδα για τη νέα γρίπη

p>    Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, έδωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι και η ίδια θα εμβολιαστεί, αν και δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    «Θα το κάνω το εμβόλιο. Δεν είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά θα το κάνω προκειμένου ακριβώς να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και είναι και επωφελές για όλους μας», δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκπαιδευτικής ημερίδας, με θέμα «Εμβολιασμός κατά της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1», που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης.

    Από το βήμα της ημερίδας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε συμπτώματος πανδημίας, που μπορεί να προκαλέσει επιβάρυνση στα νοσοκομεία της χώρας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι θα εξεταστεί η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα ενισχυθούν, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσες είναι κλειστές, όπως πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι κλίνες των νοσοκομείων, που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ τη Δευτέρα θα ξεκινήσει επίσημα ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων και από τις 23 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, είπε:«Εμείς, από την πλευρά μας, λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει και εφησυχασμός. Πρέπει να λάβουμε, και αυτό κάνουμε, τα μέτρα που χρειάζονται για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο εμβολιασμού είναι ένα γενικό σχέδιο σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, σε 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και γνωρίζετε ότι εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα και σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, πρέπει να ακούμε τους επιστημονικούς φορείς που έχουν και την ευθύνη όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη δημόσια υγεία, και για το εμβόλιο υπάρχει η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και βέβαια η έγκριση από τον ΕΟΦ. Το χρονοδιάγραμμα έχει συγκροτηθεί και υλοποιείται με βάση τις προτάσεις του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ετοιμότητα στα περιφερειακά νοσοκομεία, απάντησε: «Πιστεύω ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα που χρειάζονται και σίγουρα όπου υπάρχουν ανάγκες. Εμείς, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε περαιτέρω. Ξέρουμε ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κενά, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και ξέρετε ότι έχουμε θέσει ως μεγάλη μας προτεραιότητα να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό».

    Στη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης θα αναστραφούν, διότι τώρα έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης. Τόνισε ακόμη ότι η νέα γρίπη πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σε ποσοστό 1/10.000, ενώ ακόμη σπανιότεροι είναι οι θάνατοι από εμβόλιο που δυνητικά μπορεί να είναι 1/1.000.000.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αφού παρακολούθησε την ημερίδα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου, ενώ στις 6:30 το απόγευμα θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Παιδοογκολογικού Τμήματος της B’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, που κατασκευάστηκε με δωρεά από το σύλλογο “Λάμψη”, στη μνήμη του εκλιπόντος Γεωργίου Παντελάκη.