Ημιαργίες στα Νοσοκομεία

Πρωτοσέλιδο κύριο θέμα:

Με μια νέα παράταση, πιθανόν 6μηνη, στο ισχύον καθεστώς εφημεριών, φαίνεται πως θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα νοσοκομεία όλης της χώρας, από το 2008. Τα δυο Προεδρικά Διατάγματα που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο Κοινοτική Οδηγία για την απασχόληση γιατρών παραμένουν ανενεργά και ήδη στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκπνέει η δεύτερη παράταση που λάβαμε ως χώρα, προκειμένου να εφαρμόσουμε τη σχετική Οδηγία.

Έτσι θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτός εάν, τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση μεταξύ υπουργείου Υγείας και φορέα γιατρών που πάντως δεν θα είναι η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) αλλά κάποια τοπική ένωση γιατρών.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί θα πρέπει να εφημερεύουν δυο και τέσσερις ημέρες τον μήνα, έναντι των 10 και 12 εφημεριών σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι ικανός αριθμός κλινικών νοσοκομείων της περιφέρειας θα… «κλείνει» μετά το μεσημέρι, αφού δεν θα υπάρχουν γιατροί για να καλύψουν το πρόγραμμα των ενεργών εφημεριών, τουλάχιστον για τις 20 από τις 30 ημέρες του μήνα.

Αντίθετα στα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετεί ικανός αριθμός ειδικών και ειδικευόμενων γιατρών ,γι΄ αυτό και η ΕΙΝΑΠ εξετάζει το θέμα κυρίως στην οικονομική του διάσταση, στις επιπτώσεις δηλαδή του νέου καθεστώτος στο μισθολόγιο των υπηρετούντων γιατρών σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Στα πέντε ωστόσο νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και οι επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας θα είναι απρόβλεπτες εφόσον εφαρμοσθεί το νέο καθεστώς χωρίς παράλληλα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών.