«Ιός» κρίσης στα νοσοκομεία

 

Πτώση έως και 20% στον τζίρο των κλινικών, ωστόσο εξακολουθούν να επενδύουν σε εξοπλισμό και υποδομές, κυρίως στους τομείς ογκολογίας και χειρουργικής

Μειώσεις στον τζίρο έως και 20% προκαλεί η οικονομική κρίση στις ιδιωτικές κλινικές. Η ζήτηση για υπηρεσίες περίθαλψης είναι μειωμένη στα περισσότερα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα από τα τέλη του περασμένου χρόνου. Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 5% έως 10% στα μεγάλα νοσοκομεία και φτάνει έως και 20% στα πιο μικρά.

Παρά την κάμψη, ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να επενδύει, καθώς η «αγορά» υπηρεσιών περίθαλψης έχει γενικά αυξητική τάση. Τομείς αιχμής είναι η ογκολογία και η χειρουργική, όπου γίνονται τεράστιες επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές.

Το νοσοκομείο «Υγεία» έχει αποκτήσει το τελευταίο μοντέλο του πιο σύνθετου νευροχειρουργικού μηχανήματος παγκοσμίως (gamma knife), ενώ στο «Ιατρικό» εγκαταστάθηκε πρόσφατα και λειτουργεί το δεύτερο χειρουργικό ρομπότ «Da Vinci». Μεγάλες επενδύσεις έχουν γίνει και από διαγνωστικά κέντρα. Τις «μπλόκαρε», όμως, πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, η οποία προβλέπει αδειοδότηση μονάδων, οι οποίες ελέγχονται μόνο από γιατρούς.

Οι μάνατζερ των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων στοχεύουν στην άμεση κάλυψη νευραλγικών τομέων παροχής περίθαλψης, στους οποίους ο δημόσιος τομέας υστερεί και αφήνει μεγάλα κενά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δωρεάς μηχανήματος ακτινοβολίας για παιδιά με καρκίνο, η οποία έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων. Το μηχάνημα αγοράστηκε πριν από πολλούς μήνες από τον ΟΠΑΠ έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά βρίσκεται ακόμη στα κουτιά!

Δωρεάν
Για να καλυφθεί το κενό, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου «Υγεία» πραγματοποιούν καθημερινά ακτινοβολίες σε οκτώ παιδιά, χρησιμοποιώντας ανάλογο μηχάνημα. Η θεραπεία γίνεται δωρεάν, αλλά όλα αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται στο δημόσιο νοσοκομείο.

Η κρατική γραφειοκρατία και η υποχρηματοδότηση έχουν γιγαντώσει τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία κάλυπταν το 2008 το 27% της συνολικής αγοράς, ποσοστό που ήταν μόλις 13% το 2000. Οι ειδικοί της Εθνικής Τράπεζας εκτιμούν ότι η οικονομική ύφεση δεν ακυρώνει, απλώς καθυστερεί την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Με βάση τις προβλέψεις τους, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% τη διετία 2009-2010 και με το ποσοστό-ρεκόρ του 8,5% έως το 2012. Το 90% των ιδιωτικών επενδύσεων στοχεύει στην ιατρική τεχνολογία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΕΣΥ δεν ξεπερνά το 30%.

Δημήτρης Καραγιώργος