Ιός προχειρότητας στα νοσοκομεία

 

Τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, οι παρακλήσεις προς τους αρμοδίους και η ασυνεννοησία

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ, ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ |

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ενός δεκάχρονου αγοριού το οποίο ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού περιγράφει το «μπάχαλο» που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία μεσούσης της πανδημίας. Το δεκάχρονο

παιδί έχει καρδιακό πρόβλημα και ο γιατρός του συνέστησε στους γονείς του να το εμβολιάσουν έναντιτης νέας γρίπης. Ετσι το πρωί της περασμένης Τρίτης-μία ημέρα μετά την έναρξη των εμβολιασμών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και για ορισμένουςχρονίως πάσχοντες- ο πατέρας του μικρού

τηλεφώνησε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να μάθει πού μπορεί να εμβολιάσει τον γιο του. Από το Κέντρο τού πρότειναν δύο νοσοκομεία που βρίσκονται κοντάστην οικία τους: το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» και το Τζάνειο.

Αρχικά ο πατέρας του δεκάχρονου αγοριού τηλεφώνησε στο «Μεταξά», από όπου του απάντησαν ότι εμβολιάζουν μόνο τους ασθενείς τους. Αφού έφαγε «πόρτα» από το Αντικαρκινικό του Πειραιά, τηλεφώνησε στο Τζάνειο. Εκεί τον ενημέρωσαν ότι δεν αναλαμβάνουν εμβολιασμό παιδιών διότι οι παθολόγοι τους εξετάζουν μόνο ενηλίκους. Ο πατέρας τούς εξήγησε ότι το παιδί δεν χρειάζεται εξέταση διότι εξαιτίας του προβλήματός του παρακολουθείται από παιδοκαρδιολόγο, ο οποίος και συνέστησε τον εμβολιασμό του. Ο υπάλληλος του Τζανείου ήταν απόλυτος: «Σας είπα ότι δεν αναλαμβάνουμεπαιδιά…». Ετσι ο πατέρας επικοινώνησε και πάλι με το ΚΕΕΛΠΝΟ μεταφέροντας αυτά που του είπαν οι αρμόδιοι του Τζανείου. «Παρακαλέστε τους λίγο μήπως και το εμβολιάσουν…» ήταν η απάντηση που πήρε. ▅ Στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Η ημέρα κύλησε στα τηλέφωνα. Την επομένη και ενώ βρισκόταν στο σχολείο ανέβασε πυρετό. Η δασκάλα του τηλεφώνησε στο σπίτι και ενημέρωσε τους γονείς για την κατάσταση του παιδιού. Εκτός από πυρετό (38 βαθμούς Κελσίου), είχε έντονη κεφαλαλγία και κόπωση. Οι γονείς θορυβήθηκαν. Πήραν τον γιο τους από το σχολείο και πήγαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» το οποίο εφημέρευε. Οι ουρές στα εξωτερικά ιατρεία ήταν τεράστιες. Δεκάδες παιδιά φορώντας μάσκες περίμεναν να εξεταστούν. Βέβαια το δεκάχρονο αγόρι λόγω του ιστορικού του δεν περίμενε να έρθει η σειρά του. Οι γιατροί τού έδωσαν προτεραιότητα και του έκαναν το γρήγορο τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης. Να σημειωθεί ότι, αν το συγκεκριμένο τεστ βγει αρνητικό- όπως και βγήκε-, δεν σημαίνει ότι ο πάσχων δεν έχει γρίπη. Σίγουρο είναι μόνο το θετικό αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μαζί με το γρήγορο τεστ να προχωρούν και σε έλεγχο με μοριακές μεθόδους (ΡCR). Μάλιστα, ώσπου να βγουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ, οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία.

Στο Ινστιτούτο Παστέρ

Το περίεργο είναι ότι στην περίπτωση του δεκάχρονου αγοριού οι γιατροί συμφώνησαν να στείλουν στο Ινστιτούτο Παστέρ ρινοφαρυγγικό επίχρισμα μόνο έπειτα από την έντονη επιμονή των γονέων. Επίσης το παιδί έφυγε από το νοσοκομείο χωρίς να έχει λάβει αντιιική θεραπεία και μόνο με μια συνταγή που τους προσκόμισε ο γιατρός, ο οποίος τους είπε να αγοράσουν το σιρόπι Τamiflu (αυτό χορηγείται στα παιδιά) από οποιοδήποτε ιδιωτικό φαρμακείο. Μάλιστα τους συνέστησε, αν δεν το βρουν, να πουν στον φαρμακοποιό να τους το παρασκευάσει. Το αποτέλεσμα ήταν οι γονείς να ψάχνουν ως αργά το βράδυ σε όλη την Αττική να βρουν το φάρμακο. Στο τέλος έμαθαν από έναν φαρμακοποιό ότι το συγκεκριμένο σιρόπι δεν πωλείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και ότι έπρεπε να τους έχουν δώσει τη θεραπεία στο νοσοκομείο. Επειδή ήταν απόγευμα Τετάρτης και λειτουργούσαν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί δεν δέχονταν να παρασκευάσουν το σιρόπι λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας. Ετσι οι γονείς επικοινώνησαν και πάλι με το νοσοκομείο, αυτή τη φορά με τη διοίκηση, και έλυσαν το πρόβλημα… Την Παρασκευή το πρωί το μοριακό τεστ έδειξε τελικά ότι το παιδί ήταν θετικό στον Η1Ν1!

Κλειστό το φαρμακείο

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισαν, μία εβδομάδα πριν, οι γονείς παιδιού με συγγενή καρδιοπάθεια το οποίο νοσηλεύθηκε στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» επειδή νόσησε από τη νέα γρίπη. Ο γιατρός της μονάδας που παρακολουθούσε το παιδί έψαχνε επί ώρες στα τηλέφωνα να βρει αντι-ιικό σιρόπι- όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν «φρέσκος» και δεν γνώριζε ότι έπρεπε να το αναζητήσει στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Οταν τελικά βρήκαν… άκρη, με τη βοήθεια της προϊσταμένης, προέκυψε το επόμενο εμπόδιο. Το φαρμακείο ήταν κλειστό και έπρεπε να καλέσουν τον φαρμακοποιό, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του, για να τους δώσει Τamiflu για ενηλίκους, μια και το «Αγλαΐα Κυριακού»- αν και Νοσοκομείο Παίδων(!)- δεν διαθέτει το αντι-ιικό σιρόπι για παιδιά.

Ολα αυτά τα ευτράπελα συμβαίνουν τη στιγμή που οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας μιλούν με ενθουσιασμό για το πόσο έτοιμο είναι το σύστημα. Από αύριο δε τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση με την έναρξη των εμβολιασμών των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ελλείψεις

Χωρίς αντι-ιικό σιρόπι τα νοσηλευτικά ιδρύματα

Από τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, εκτός από τα ιδιωτικά φαρμακεία, απουσιάζει το παιδικό αντι-ιικό σιρόπι. Στο «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο είναι νοσοκομείο για παιδιά, δεν υπάρχει δείγμα σιροπιού. Το ίδιο συμβαίνει και στο «Αγία Ολγα», τουλάχιστον ως την περασμένη Τετάρτη. Μόνο τα εφημερεύοντα νοσοκομεία- αναφέρουν πηγές του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ)- είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν αντι-ιικό σιρόπι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντο,το Ινστιτούτο διαθέτει σκόνη του φαρμάκου με την οποία παρασκεύασε 300 σιρόπια έπειτα από παραγγελία των αρμοδίων του ΕΚΕΠΥ. Το ΙΦΕΤ παρέδωσε τα φάρμακα στα νοσοκομεία που του υπέδειξε το ΕΚΕΠΥ. «Τα αντι-ιικάσιρόπια που παρασκευάζονται στο ΙΦΕΤ έχουν χρόνο ζωής έξι εβδομάδων. Προτού παρέλθειη ημερομηνία λήξεωςδίδεται εντολή στο ΙΦΕΤ για την παρασκευή νέων σιροπιών. Υπολογίζουμε ότι νέα σιρόπια θα φτιάξουμε σε έναν μήνα» δήλωσε.

Οσο για τα νοσοκομεία στα οποία δεν παραδίδονται αντι-ιικά σιρόπια- συνέχισε ο κ. Λουράντος-, μπορούν να τα προμηθευτούν από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.