ΙΟΒΕ: Θα επιδεινωθεί το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Σε πλέον δεινή θέση θα βρεθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων, ενώ θα επιδεινωθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα στη χώρα.

Αψευδής μάρτυς έρευνα για τον Φεβρουάριο του ΙΟΒΕ που δείχνει πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 3,7 μονάδες, στις 72,4 μονάδες, τη χειρότερη θέση του 6μήνου.

Επισημαίνει το ΙΟΒΕ: «Στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κυριαρχεί απαισιοδοξία και διατυπώνονται δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς η αβεβαιότητα για τον χαρακτήρα και το εύρος των πρόσθετων μέτρων ήταν τουλάχιστον τον Φεβρουάριο διάχυτη. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση και αναμένεται νέα επιδείνωση του δείκτη τον Μάρτιο. Πάντως, η οριστικοποίησή τους ήταν απαραίτητη, ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στα νέα δύσκολα δεδομένα».

Οι επιμέρους διαπιστώσεις της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών – Βιομηχανικών Ερευνών δείχνουν τα εξής:

H ανεργία
Δυσμενέστερες οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες προδίδουν τον έντονο φόβο των καταναλωτών για απώλειες θέσεων εργασίας και καταγράφουν την ιστορικά υψηλότερη επίδοσή τους, με τον σχετικό δείκτη να φτάνει τις +77 μονάδες (από +70) και τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (89% από 85%) να αναμένει ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12μηνο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +41 και +47.

Εντονη υποχώρηση των προβλέψεων της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Μόλις ένα 8% (από 12%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ πάνω από τους μισούς (53% έναντι 47%) προβλέπουν επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση.

Ενισχύεται η πρόθεση για αποταμίευση. Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύεται κατά 3 μονάδες και διαμορφώνεται στις -56 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα.