ΗΠΑ- απολύσεις στις υπηρεσίες υγείας

Ακούγεται διαστροφικό.

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως από τον κορονοϊό, 1,5 εκατ. υγειονομικοί έχασαν τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας!

Το αμερικανικό σύστημα υγείας υπακούει τυφλά στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και πολλές νοσηλεύτριες δεν είναι μισθωτές, αλλά απασχολούνται «ανά ημέρα». Έτσι τα νοσοκομεία βρέθηκαν με άδειες κλίνες σε περιοχές που δεν επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία και τώρα προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χάουαρντ Μάρκελ, διευθυντή του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «το αμερικανικό σύστημα υγείας χρηματοδοτείται και πλουτίζει μέσω πανάκριβων εξετάσεων και εγχειρήσεων που δεν είναι επείγουσες και κατασκευάζει γιγαντιαία νοσοκομεία στη βάση αυτού του οικονομικού μοντέλου». Το ίδιο το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του την επόμενη χρονιά, επειδή μειώθηκαν τα έσοδα στο ιατρικό κέντρο του.

«Οι ασφαλιστικές, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πληρώνουν όταν βάζουμε έναν σωλήνα σε κάποιον, όχι όταν του μιλάμε», δήλωσε ο Μάρκελ.

Εκτός από τα νοσοκομεία, ένα μέρος του συστήματος υγείας έκλεισε τελείως κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Στα οδοντιατρεία χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έναν μήνα, ανάλογη ήταν η ζημιά για οφθαλμίατρους και φυσικοθεραπευτές.

Πώς γίνεται σε τέτοια τεράστια υγειονομική κρίση να πλήττονται οι υγειονομικοί; Οι διάνοιες της Διανέοσις (τουτέστιν Κυριόπουλος, Τούντας, Λιονής και λοιποί συνεργάτες) σίγουρα μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση, όπως εκείνη που έδωσαν πριν πέντε μήνες για τα ΣΔΙΤ. Ας ζητήσουν λοιπόν από τον Πρόεδρο και Μεγάλο Χορηγό τους κ. Δασκαλόπουλο έγκριση, προκειμένου να εκπονήσουν μια μελέτη προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Εξάλλου φημίζονται για την προσαρμοστικότητά τους..