ΗΠΑ: Το 30% των γιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι

THE NEW YORK TIMES

Σχεδόν ένα στα τρία μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των αμερικανικών νοσοκομείων παραμένουν ανεμβολίαστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Infection Control.

Οι ερευνητές των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)ανέφεραν σε έκθεσή τους στο υπουργείο Υγείας στην Ουάσιγκτον ότι από το προσωπικό των 3.357.348 επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε 2.086 νοσοκομεία ανά τις ΗΠΑ, το ποσοστό εμβολιασμού έφθανε στο 36,1%τον Ιανουάριο του 2021, σκαρφάλωσε στο 60,2% τον Απρίλιο, αλλά οι ρυθμοί αύξησης έπεσαν απότομα, με το ποσοστό να είναι στο 66,7% στις 25 Αυγούστου.

Κι ενώ απαιτείται σιγά σιγά από όλους να σκεφθούν την λήψη τρίτης δόσης γιατί η ανοσία των πρώτων δόσεων χρειάζεται ενίσχυση, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ήταν στο 70,1% και δεν είχε τάσεις ουσιαστικής αύξησης.

Τουλάχιστον υπήρχε κάπως καλύτερο ποσοστό στις κλινικές παίδων, όπου οι εμβολιασμένοι ιατροί και νοσηλευτές αποτελούν το 77%. Στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε αστικές περιοχές το ποσοστό είναι ελαφρώς ανώτερο του μέσου όρου (71%).

«Η ανάλυσή μας αποκάλυψε πως η εμβολιαστική κάλυψη στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των αμερικανικών νοσοκομείων τελματώθηκε μετά την αρχική ορμή», ανέφερε η ερευνήτρια Χάνα Ρίζις των CDC.

«Απαιτούνται τώρα πρόσθετες προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της σοβαρής αναπνευστικής ασθένειας που προκαλείο νέος κορωνοϊός σε ασθενείς και συναδέλφους», υπογραμμίζει στην έκθεσή της η κα Ρίζις.