“Ιπποκράτειο” Ένταση, χάος και… καβγάς στην ουρά για ένα ραντεβού!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε χθες νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός ότι οι ταλαιπωρημένοι και αγανακτισμένοι από την αναμονή ασθενείς κατέστρεψαν το μηχάνημα έκδοσης αριθμών προτεραιότητας 

Της Μαρίας Τερζούδη

Κυρίως για οφθαλμολογικά περιστατικά, τα ραντεβού που κλείστηκαν χθες φτάνουν ακόμα και στο δεύτερο εξάμηνο του 2009

 

Έως και το μηχάνημα έκδοσης αριθμών προτεραιότητας έσπασαν χθες οι αγανακτισμένοι ασθενείς που έσπευσαν από νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης προκειμένου να κλείσουν ραντεβού. Η αναμονή ωστόσο τους επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνάντηση με το γιατρό προγραμματίστηκε για το… δεύτερο εξάμηνο του 2009!

Ο συνωστισμός του κόσμου, τις ημέρες που ορίζονται τα ραντεβού, ξεκινά νωρίς, πριν από τις 7 το πρωί. “Όποιοι έρχονται το πρωί δεν εξυπηρετούνται. Αν ερχόμασταν το απόγευμα και πληρώναμε για την επίσκεψη, θα κάναμε τη δουλειά μας πολύ γρηγορότερα”, αναφέρουν ορισμένοι και καταγγέλλουν ότι πολλά ραντεβού ορίζονται για έξι μήνες μετά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χτες το πρωί η ταλαιπωρία και η αγανάκτηση του κόσμου είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μηχανήματος έκδοσης αριθμών προτεραιότητας. Κυρίως για οφθαλμολογικά περιστατικά, τα ραντεβού που κλείστηκαν χθες φτάνουν ακόμα και στο δεύτερο εξάμηνο του 2009. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος, παρόλο που προβλέπεται σαφώς, με αποτέλεσμα στα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία ο κόσμος να εξυπηρετείται καλύτερα, ενώ στα πρωινά να ταλαιπωρείται. “Για περίπου τρεις ώρες κάθε πρωί, τις μέρες κατά τις οποίες ορίζονται ραντεβού, επικρατεί χάος. Δεν υπάρχει έλεγχος”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λάζαρος Λαζούλας, μέλος του γενικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

“Τα νοσοκομεία έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού”, λένε οι εργαζόμενοι. Οι ελλείψεις, σημειώνουν, έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις, τόσο όσον αφορά το προσωπικό όσο και τα στοιχειώδη για τη λειτουργία των νοσοκομείων υλικά. “Τα τμήματα δεν έχουν υλικά και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας”, τονίζουν. Όσον αφορά το προσωπικό, οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν πριν από αρκετά χρόνια. Πολλοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με εκπροσώπους τους, αναγκάζονται να δουλεύουν έως και δύο μήνες χωρίς ρεπό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για την παρασκευή 1.000 μερίδων φαγητού καθημερινά εργάζεται ένας μάγειρας, ενώ σε κάθε τραπεζοκόμο αντιστοιχούν περίπου 100 ασθενείς. Σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού προσλαμβάνονται νέοι μέσω προγραμμάτων stage, πράγμα που τους αποκλείει από την απογευματινή και τη νυχτερινή εργασία. Η υποχρηματοδότηση είναι μια πραγματικότητα που εργαζόμενοι και ασθενείς υπομένουν καθημερινά.  

“Η δημόσια υγεία απαξιώνεται σταδιακά. Το γεγονός ότι ο κόσμος εξακολουθεί να την εμπιστεύεται οφείλεται αποκλειστικά στο προσωπικό, την προσπάθεια και την καλή διάθεση των εργαζομένων και όχι στο αρμόδιο υπουργείο”, αναφέρει σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Λαζούλας.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα σκουπίδια και την αποκομιδή τους δεν είναι ξεκάθαρη. Η εικόνα στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου ωστόσο υποδεικνύει προβλήματα. Όπως αναφέρει στη “Μ” διοικητικός υπάλληλος, “ο νέος ΧΥΤΑ δεν δέχεται απορρίμματα από νοσοκομεία και δεν γνωρίζουμε πού καταλήγουν τα σκουπίδια”. Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο προς τα νοσοκομεία, ο χαρακτηρισμός μολυσματικών απορριμμάτων έχει διευρυνθεί και πλέον περιλαμβάνει υλικά όπως τα πλαστικά μέρη της σύριγγας, μάσκες και γάντια, συσκευές έγχυσης και ορούς. “Το σύστημα αυτό σημαίνει αυτόματο διπλασιασμό του όγκου των απορριμμάτων”, αναφέρουν εκπρόσωποι εργαζομένων. Δεδομένου ότι για την επεξεργασία των μολυσματικών καταβάλλεται 1,10 ευρώ ανά κιλό, ορισμένοι αφήνουν υπόνοιες για οικονομικά συμφέροντα. Σύμφωνα με στοιχεία, ο έως τώρα όγκος των μολυσματικών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 15.000 το μήνα, ενώ στο εξής αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας ακόμα και στο διπλάσιο. Έως πριν από λίγο καιρό, η αδρανοποίησή τους γινόταν από κινητή μονάδα στο χώρο του νοσοκομείου και στη συνέχεια τα σκουπίδια μεταφέρονταν στη χωματερή Ταγαράδων. 

“Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται, εκτός από οικιακά, απορρίμματα που προσομοιάζουν στα οικιακά, τα λεγόμενα τύπου Κ20. Τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να προωθούν, μέσω εργολάβων, τη διαδικασία επεξεργασίας τους. Αν κατά λάθος εντοπιστούν μολυσματικά, δεν τα δεχόμαστε. Αυτό ακριβώς προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία”, τονίζει ο πρόεδρος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς. Όσο για τις υπόνοιες οικονομικής εκμετάλλευσης των μολυσματικών, ο κ. Ζουρνάς επισημαίνει: “Να δεχόμαστε μολυσματικά χωρίς να έχουμε άδεια; Κι αυτό μπορεί να κινήσει ανάλογες υποψίες. Ο καθένας οφείλει να κάνει αυτό που προβλέπει ο νόμος”.


ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

“Τις δύο καθορισμένες ημέρες του μήνα, κατά τις οποίες κλείνονται ραντεβού ασθενών, η κίνηση είναι αυξημένη. Δεν γίνεται διαφορετικά”, αναφέρει ο υποδιοικητής του νοσοκομείου ¶γγελος Βαλασίδης. “Ο κόσμος μας προτιμά. Πέρα από αυτό είναι πολλοί οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν επισκέπτονται γιατρούς του ιδρύματος, αλλά έρχονται στο Ιπποκράτειο”, προσθέτει και υπογραμμίζει ότι όλα τα ραντεβού κλείνονται έως και για τρεις μήνες αργότερα και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν έως το 2009. “Δυστυχώς χτες το πρωί ορισμένοι οξύθυμοι προκάλεσαν ένταση με φωνές και φασαρία. Έφτασαν στο σημείο να σπάσουν το μηχάνημα που εκδίδει νούμερα προτεραιότητας”. Αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών ο κ. Βαλασίδης κάνει λόγο για μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ωστόσο ο δήμος μετά τον απαραίτητο διαχωρισμό συλλέγει κανονικά τα σκουπίδια του νοσοκομείου.

Τέλος, οι ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναμενόμενο να γίνονται περισσότερο αισθητές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. “Οι περιπτώσεις να δουλεύει κάποιος δύο μήνες χωρίς ρεπό είναι ακραίες. Όλοι παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται. Υπάρχουν οπωσδήποτε ελλείψεις προσωπικού αλλά σταδιακά καλύπτονται. Δυστυχώς όμως οι ρυθμοί είναι αργοί”, καταλήγει ο κ. Βαλασίδης.