ΗΡΑΚΛΕΙΟ- Δωρεάν τα εξωτερικά ιατρεία όλη την εβδομάδα

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Δωρεάν περίθαλψη στα εξωτερικά ιατρεία Eβδομάδα προσφοράς απʼ τους νοσοκομειακούς γιατρούς και στο Ηράκλειο

Δωρεάν περίθαλψη χωρίς να ζητούν την απόδειξη του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων (το κόστος είναι 3 ευρώ) θα προσφέρουν από σήμερα έως και τις 28 Νοεμβρίου στους ασθενείς οι νοσοκομειακοί γιατροί και στο Ηράκλειο, ακολουθώντας την απόφαση της ομοσπονδίας τους να θεσπίσουν την εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, οι γιατροί έχουν υποχρέωση να περιθάλψουν όλος τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως φυλής και οικονομικής κατάστασης και δεν είναι φοροεισπράκτορες.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν:

“Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι ένα μεγάλο ποσό και αφορούν μόνο τα χρόνια περιστατικά αλλά αυτή την περίοδο και στους επόμενους μήνες με την αύξηση της ανεργίας και την οικονομική κρίση, υπάρχουν και θα υπάρξουν περισσότεροι συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν θα μπορούν ούτε αυτά τα χρήματα να δώσουν με άνεση. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις περιπτώσεις και άλλων (εκτός των προβλεπομένων) χρόνιων ασθενών που έχουν ανάγκη τη συχνή εξέταση σε τακτικό ιατρείο και χρήζουν ειδικής μέριμνας. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι και οι λαθρομετανάστες και οι ανασφάλιστοι που και τώρα έρχονται σε ώρες εφημερίας για να αποφύγουν τον έλεγχο και τα έξοδα των εργαστηριακών εξετάσεων με το νέο μέτρο αναμένεται να συνεχίσουν την ίδια τακτική ή ακόμη χειρότερα να μην παρουσιάζονται στις μονάδες υγείας με αποτέλεσμα να μην έχουν ποτέ τη σωστή αντιμετώπιση και δυνητικά να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ας επιδείξουμε όλοι τη σύνεση που απαιτούν οι καιροί και ας διαφυλάξουμε τουλάχιστον τα δύο βασικά αγαθά του ανθρώπου, την υγεία και την παιδεία μας”.