Ηράκλειο: Σοβαρό πρόβλημα με τους οικογενειακούς γιατρούς στο ΙΚΑ

Στα όρια της αγανάκτησης έχουν φθάσει  οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στο Ηράκλειο αφού δεν τους αρκεί  η ταλαιπωρία που υφίστανται κάθε φορά που θέλουν να κλείσουν ραντεβού με γιατρό και να υποβληθούν σε εξετάσεις τώρα δεν μπορούν ούτε να γράψουν τα φάρμακα τους καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με το Ίδρυμα και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν, ειδικά οι ηλικιωμένοι.

 

Το Ηράκλειο χρειάζεται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ Γιώργο Σκουλατάκη, σχεδόν δέκα οικογενειακούς γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν κι ενώ το πρόβλημα της έλλειψης τους είναι τόσο πιεστικό το ΙΚΑ έχει διαθέσει παράτυπα πέντε γιατρούς του στο ιατρείο του Αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται εκεί γιατροί του ΕΣΥ.

 

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που υπάρχει στο Ηράκλειο με τους γιατρούς.

 

Ο ίδιος επικοινώνησε με το ΙΚΑ κεντρικά και ενημερώθηκε για το ότι  βρίσκεται  σε τελικό στάδιο η προκήρυξη της κάλυψης 1400 θέσεων γιατρών στο ΙΚΑ πανελλαδικά ενώ η πλήρωση 100 θέσεων οικογενειακών γιατρών θα περάσει από Διοικητικό Συμβούλιο  την Πέμπτη.

 

Ο κ Κεγκέρογλου τόνισε πως θα κάνει ότι μπορεί για να περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται ώστε οι γιατροί να τοποθετηθούν στις θέσεις τους και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

 

Επίσης έκανε γνωστό πως την περασμένη Παρασκευή συντάχθηκε επιστολή απο μέρους του ΙΚΑ  για την επιστροφή των γιατρών του που απασχολούνται στο ιατρείο του αεροδρομίου.

 

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ ζήτησε παράλληλα από τον Ηρακλειώτη υφυπουργό να εξετάσει την προοπτική,  συνταγογράφηση να γίνεται και από τους γιατρούς που απασχολούνται στα ΚΑΠΗ και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ώστε να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι κάποιας ηλικίας.

 

Πάντως από πλευράς του Εργατικού Κέντρου εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά για την περίπτωση των γιατρών που έχουν μεταφερθεί από το ΙΚΑ για να καλύψουν τις ανάγκες του αερολιμένα Ηρακλείου χωρίς αυτό να προβλέπεται δια νόμου , καθώς το εν λόγω ιατρείο υπάγεται στην ευθύνη του ΕΣΥ.

 

Η μηνυτήρια αναφορά όμως καν δεν εξετάστηκε και το πρόβλημα παραμένει αποδεικνύοντας πως υπάρχει πρώτα και πάνω απ΄ όλα πρόβλημα οργάνωσης στις υπηρεσίες του τομέα υγείας στον τόπο μας.

 

Ο κ Σκουλατάκης θεωρεί πως είναι πρωτίστως θέμα της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΙΚΑ το πρόβλημα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει το Ηράκλειο και οι ασφαλισμένοι του που είτε θέλουν να υποβληθούν σε εξετάσεις είτε να γράψουν τα φάρμακα τους.

 

Υπάρχουν, όπως λέει 150 γιατροί στο ΙΚΑ τοπικά και γιατρούς οι πολίτες δεν βρίσκουν όταν τους χρειάζονται, κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να τη δουν κατάματα.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν οι γιατροί του ΙΚΑ που εργάζονται στο αεροδρόμιο επιθυμούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους στο Ίδρυμα και να καλύψουν τις εκεί ανάγκες αλλά αυτό δεν το δρομολογεί η τοπική διοίκηση του ΙΚΑ για άγνωστο λόγο.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ