Ιστορικό ρεκόρ για τους ασθενείς σε αναμονή στη Βρετανία

Ιστορικό υψηλό καταγράφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αριθμοί των ασθενών σε λίστες αναμονής για  νοσοκομειακή περίθαλψη ρουτίνας, με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας ( NHS) να σοκάρουν: Στα τέλη Αυγούστου, επτά εκατομμύρια περίμεναν θεραπεία και πάνω από 380.000 βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τον Ιούλιο, οι ασθενείς σε αναμονή ήταν 6,8 εκατομμύρια τον Ιούλιο, με τα νούμερα του Αυγούστου 2022 να είναι τα μεγαλύτερα από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, τον Αύγουστο του 2007.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι συνολικά 387.257 άνθρωποι περίμεναν περισσότερο από ένα χρόνο για να ξεκινήσουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη στα τέλη Αυγούστου, από 377.689 στα τέλη Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα 18 άτομα στη λίστα αναμονής περιμένει πάνω από 12 μήνες για να ξεκινήσει θεραπεία.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι 2.646 άτομα περίμεναν για δύο χρόνια πριν ξεκινήσουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, στα τέλη Αυγούστου, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2.885 τον προηγούμενο μήνα και αισθητά μειωμένα από το ανώτατο όριο των 23.778 τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Στόχος του NHS ήταν να μην υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για θεραπεία, περισσότερα από δύο χρόνια, εκτός από περιπτώσεις περίπλοκων περιπτώσεων ή όταν ο ίδιος ο ασθενής επιλέγει να καθυστερήσει.

Αποκαλύφθηκαν επίσης οι χρόνοι αναμονής για ασθενοφόρα, όπου άτομα με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή τραυματισμούς που καλούσαν, περίμεναν κατά μέσο όρο εννέα λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Ο στόχος για τέτοιου είδους περιστατικά είναι επτά λεπτά.

Η μέση αναμονή για την άφιξη των ασθενοφόρων σε περιπτώσεις μη απειλητικών για τη ζωή τραυματισμών ήταν 47 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα τον Σεπτέμβριο, πάνω από μισή ώρα περισσότερο από τον στόχο των 17 λεπτών.

Ο αριθμός των ατόμων που περίμεναν περισσότερες από 12 ώρες στα επείγοντα για ένα κρεβάτι έφτασε επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ 32.776 τον Σεπτέμβριο, αυξημένος κατά περισσότερο από 4.000 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο.

Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από το σύνολο που καταγράφηκε στους 124 μήνες από τον Αύγουστο του 2010 (από την έναρξη των καταγραφών) έως τον Νοέμβριο του 2020.

Συνολικά, το 71% των ασθενών στην Αγγλία περίμεναν εντός του στόχου των τεσσάρων ωρών σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλη την Αγγλία τον περασμένο μήνα, επίπεδο με τη χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο εθνικός στόχος είναι το 95% των ασθενών να αντιμετωπίζονται σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, στόχος που δεν έχει επιτευχθεί από το 2015.

Εξάλλου, ένας αριθμός ρεκόρ 255.055 επειγουσών παραπομπών για καρκίνο έγιναν από γενικούς ιατρούς τον Αύγουστο – ωστόσο μόνο το 75,6% επισκέφτηκε έναν ειδικό εντός του χρόνου-στόχου των δύο εβδομάδων, η δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί.

Τα μηνιαία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι υπήρχε περισσότερη δραστηριότητα του NHS από ό,τι πριν από την πανδημία, με 4% περισσότερους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 και διενεργήθηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια τεστ και έλεγχοι.

Ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία με COVID-19 έχει επίσης υπερδιπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο σε πάνω από 10.000.

Μόλις χθες, η υπηρεσία Αιμοδοσίας και Μεταμοσχεύσεων (NHSBT) του NHS, σήμανε για πρώτη φορά στα χρονικά, «πορτοκαλί συναγερμό» για τα αποθέματα αίματος.

«Εντελώς απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα στοιχεία ο Τομεάρχης Υγείας των Εργατικών Γουές Στρίτινγκ: «12 χρόνια υποστελέχωσης των υπηρεσιών υγείας από τους Συντηρητικούς κρατούν πίσω την οικονομία μας, με τους ασθενείς να μην μπορούν να εργαστούν όσο περιμένουν. Δεν μπορείς να έχεις μια υγιή οικονομία χωρίς μια υγιή κοινωνία.

Η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη επέκταση του εργατικού δυναμικού του NHS στην ιστορία, η οποία θα καλυφθεί από την κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος εκτός έδρας. Θα εκπαιδεύσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που χρειάζεται το NHS για να βάλουν τους ασθενείς σε θεραπεία, να γίνουν καλά και να επιστρέψουν στην εργασία».

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS, καθηγητής Sir Stephen Powis, δήλωσε: «Παρά τις τεράστιες πιέσεις στο NHS αυτό το καλοκαίρι, η απίστευτη δουλειά των συναδέλφων σε όλη τη χώρα σήμαινε ότι τον Αύγουστο πραγματοποιήσαμε περισσότερες πιθανώς σωτήριες εξετάσεις για τον καρκίνο από ποτέ και μειώσαμε τις αναμονές 18 μηνών κατά 60% τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό συνέβη παρά τη συνεχιζόμενη πίεση από ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία, που τώρα έχει αυξηθεί σε υπερδιπλάσιο αριθμό από τον Αύγουστο και πολύ περισσότερες κλήσεις ασθενοφόρων για πολύ σοβαρά περιστατικά από ό,τι πριν από την πανδημία».

Πηγή: Skynews