ΙΘΑΚΗ: δυναμικές κινητοποιήσεις για την έλλειψη παιδιάτρου στο νησί

p>Εμείς οι πολίτες της Ιθάκης:

Επειδή το νησί μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει μείνει χωρίς παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται μέσα στην συγκυρία που έχει δημιουργηθεί σήμερα με την πανδημία της νέας γρίπης, και κανείς αρμόδιος δεν κάνει τίποτα απολύτως πέραν την ανταλλαγής αλληλογραφίας, υποσχέσεων και ευχολογιών. Επειδή ζούμε σε ένα μικρό νησί, με ένα πληθυσμό  που αριθμεί 600 παιδιά περίπου, απομονωμένο από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, χωρίς την παρουσία έστω και ενός ιδιώτη παιδίατρου, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε καθυστέρηση πρόγνωσης ή κάποιο έκτακτο περιστατικό να δύναται να καταστεί μοιραίο, κάτι το οποίο έχει συμβεί στο παρελθόν.

Επειδή αναγκαζόμαστε για το παραμικρό να ταξιδεύουμε στην Κεφαλονιά και στην Πάτρα, ακόμη και για ένα απλό κρυολόγημα, αλλά και για να λάβουμε το πιστοποιητικό γιατρού που είναι απαραίτητο για να εγγραφούν τα παιδιά μας στα σχολεία και για τον απαιτούμενο και αναγκαίο εμβολιασμό, με συνέπεια να ξοδεύουμε πολλά χρήματα, να ταλαιπωρούμαστε και να χάνουμε ημερομίσθια.

Επειδή πολλοί υποψήφιοι βουλευτές του Νομού μας, μεταξύ των  οποίων και ο εκλεγείς με την κυβερνητική παράταξη κ. Μοσχόπουλος   προεκλογικά μας υπόσχονταν και μας διαβεβαίωναν για την κάλυψη της θέσης του παιδίατρου από την επομένη της εκλογής τους και μέχρι σήμερα όχι παιδίατρο δεν έχουμε δει αλλά δεν έχει καν προκηρυχθεί η θέση.

Επειδή κουραστήκαμε να ακούμε υποσχέσεις και επειδή θέλουμε σαν γονείς να μπορούμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια χωρίς να ντρεπόμαστε, αποφασίσαμε στη Λαϊκή Συνέλευση της 25/11 να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις (καταλήψεις δημόσιων κτιρίων-μέσων συγκοινωνίας κ.λπ.), ζητώντας σαν φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες που είμαστε, το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι μας, όπως αυτό ζητάει το ίδιο να κάνουμε και εμείς, και να μην μας αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ζητάμε δηλαδή το αυτονόητο, το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, ζητάμε παιδίατρο για τα παιδιά μας, ζητάμε την άμεση προκήρυξη της θέσης και τον διορισμό γιατρού και μέχρι να καλυφθεί η οργανική θέση με μόνιμο ζητάμε την άμεση απόσπαση από άλλη νοσοκομειακή  μονάδα παιδίατρου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες για εμβολιασμό, για αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η νέα γρίπη αλλά και αντιμετώπιση των εποχιακών ασθενειών και τυχόν τραυματισμών που δυστυχώς δεν λείπουν από την ημερήσια διάταξη των παιδιών. Ζητάμε επίσης, προκειμένου  να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοια προβλήματα, τόσο εμείς οι κάτοικοι της Ιθάκης, όσο και οι κάτοικοι άλλων νησιωτικών ή άλλων δυσπρόσιτων περιοχών να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις προσλήψεις των γιατρών προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων στις περιοχές αυτές, με αντάλλαγμα την υποχρέωση των γιατρών να παραμένουν στη θέση για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας αυτή είναι οι έντεκα (11) από τους δέκα τρεις (13) δημοτικούς συμβούλους της Ιθάκης οι οποίοι ύστερα από σχετικά αίτημα της προαναφερθείσας Λαϊκης Συνέλευσης στη συνεδρίαση  του Δ.Σ. Ιθάκης της 27-11-2009 δήλωσαν παραίτηση από το αξίωμα τους (οι 5 άμεσα και οι 6 εφόσον δεν λυθεί το πρόβλημα εντός ευλόγου άμεσου χρονικού διαστήματος) αλλά και ολόκληρος ο λαός τη Ιθάκης. 

 

ΙΘΑΚΗ 30/11/2009                       

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ