Κ. Καραμανλής: Διαχωρισμός των κλάδων υγείας-ασφάλισης στο ΙΚΑ

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και ταυτόχρονα να ενταθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για περιστολή της εισφοροδιαφυγής και τις σπατάλες στις δαπάνες υγείας μέσω του ΑΜΚΑ, της ενιαίας μηχανοργάνωσης αλλά και της ενοποίησης των ταμείων που προέκυψε με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας μεταξύ του 2004 και του 2008 και υπογράμμισε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα στοιχεία δείχνουν ανακοπή της αυξητικής τάσης της ανεργίας.

Η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή

«Επισκέφθηκα σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ενημερώθηκα για την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Η στήριξη της απασχόλησης και η προστασία των εργαζομένων είναι κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η διεθνής οικονομική κρίση προκαλεί σε ολόκληρο τον κόσμο σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό το γεγονός ότι η διεθνής κρίση βρήκε τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες με ισχυρότερες οικονομίες. Θυμίζω ότι το 2008 η ανεργία περιορίστηκε στο 7,6% από 11,3% που ήταν το 2004. Κι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ήταν αποτέλεσμα σοβαρής και εντατικής προσπάθειας, αποτέλεσμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που προωθήσαμε τα 5 τελευταία χρόνια.

Η διεθνής οικονομική κρίση αναπόφευκτα πλήττει και τη χώρα μας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 είχαμε αύξηση της ανεργίας κατά περίπου μια μονάδα σε σχέση με πέρυσι. Τα πρώτα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ανακοπή της αυξητικής τάσης. Αυτό είναι θετική εξέλιξη. Εξέλιξη που βεβαίως δεν οδηγεί -και δεν πρέπει να οδηγεί- σε εφησυχασμό, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και εντατικοποίηση της προσπάθειας. Οι δράσεις που υλοποιούμε για τη στήριξη της απασχόλησης, ύψους 3,2 δις ευρώ, ξεκινούν να δίνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα καλύπτει 1,3 εκατ. εργαζόμενους και άνεργους συμπολίτες. Με την ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εξετάσαμε επίσης την πορεία υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα της μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε με την ενοποίηση και λειτουργία 13 νέων ταμείων στη θέση των 133 που υπήρχαν. Προχωρούμε τώρα στην ενιαία μηχανοργάνωση και τον ενιαίο έλεγχο των δαπανών τους. Με τη χρήση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΑΜΚΑ, από όλους τους ασφαλισμένους και με τον κεντρικό έλεγχο του συστήματος διασφαλίζουμε περιστολή της εισφοροδιαφυγής και εξορθολογισμό των δαπανών περίθαλψης. Τα ποσά που εξοικονομούνται κατευθύνονται στην ανατροφοδότηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι οι αλλαγές που προωθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Έχουν γίνει ήδη τα πιο σημαντικά βήματα επεξεργασίας και προετοιμασίας. Ζήτησα από την ηγεσία του Υπουργείου το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα ο νέος, σύγχρονος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Να προσθέσω επίσης ότι εντείνεται με διαρκείς ελέγχους ο αγώνας για την εξάλειψη της πληγής των πλασματικών, μη πραγματικών αναπηρικών συντάξεων, γεγονός που τελικά προφανώς αποβαίνει σε βάρος των συμπολιτών μας που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Σημαντικότατο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι βέβαια και αυτό που αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ, με το διαχωρισμό του τομέα ασφάλισης από τον τομέα υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο για ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής. Στόχος είναι το ΙΚΑ, το ταμείο που καλύπτει τους περισσότερους Έλληνες εργαζόμενους, να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της αξιοπιστίας, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας. Να βρίσκεται, όπως οφείλει, στο πλευρό των ασφαλισμένων του, παρέχοντάς τους αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες, ασφάλεια και σιγουριά που να τη νιώθει κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ