Κ. Καραμανλής: Δώσαμε πνοή στο ΕΣΥ

p>«Με έργα -και όχι στα λόγια- ισχυροποιούμε, ενισχύουμε το ΕΣΥ. Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα κάνουμε το Σύστημα πιο ευέλικτο, πιο ανθρώπινο, πιο διαφανές, πιο αποτελεσματικό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι ¶γιοι Ανάργυροι».

Κ. Καραμανλής: Δώσαμε πνοή στο ΕΣΥ

Αναφερόμενος στο νοσοκομείο, το οποίο είχε καταστραφεί από το σεισμό του 1999, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σήμερα στη θέση του, κατασκευάστηκε και λειτουργεί η πιο σύγχρονη ογκολογική μονάδα στον τόπο μας, σ’ ένα κτήριο 34.400 τ.μ., όπου στεγάζονται 20 άρτια εξοπλισμένες κλινικές, δυναμικότητας 335 κλινών».

«Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας, δώσαμε πνοή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με νέες υποδομές. Με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Με πολιτικές παρεμβάσεις, με καίριας σημασίας αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων:

– Νομοθετήσαμε την πρόσληψη, πέρα από το συνήθη προγραμματισμό, γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

– Θεσπίζουμε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες κάθε πολίτη, κάθε οικογένειας, όπου και αν ζει.

– Δημιουργήσαμε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών του ΕΣΥ και των ασθενών που προσφεύγουν στα νοσοκομεία του. Οργανώσαμε το σύστημα των εφημεριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αξιοπρεπής περίθαλψη, εξάλειψη των ράντζων, ουσιαστική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας.

– Δώσαμε τέλος στο άναρχο τοπίο των 300 διαφορετικών φορέων, που διεξήγαγαν, σε ετήσια βάση, 9.000 διαγωνισμούς.

– Κάνουμε λειτουργικότερη τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας τις Υγειονομικές Περιφέρειες σε 7, από 17. Εξοικονομούμε έτσι 70 εκατ. ευρώ ετησίως, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και διαθέτουμε στα νοσοκομεία το προσωπικό που απεγκλωβίζεται.

– Ενισχύουμε την αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με τη σύνταξη ισολογισμών, την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και διεθνών λογιστικών προτύπων σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μέχρι το 2010.