Κ. ΛΙΒΑΔΑΣ: Στο μη περαιτέρω» τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα, κίνηση πανικού η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς

Σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, τα νοσοκομεία δεν είναι απλά «στο κόκκινο», αλλά «στο μη περαιτέρω», δήλωσε ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Στο Κοκκίνο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Σερρών τα οποία έχουν πλέον γεμίσει, ενώ τόνισε πως τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τωρινά και σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται και αυτά στο λάθος, όπως το χαρακτήρισε, μοντέλο που ισχύει για τη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή των νοσοκομείων αναφοράς για Covid-19, ένα μοντέλο που όπως είπε επιτείνει τα προβλήματα.

Η ενδεικνυόμενη λύση είπε ο Κ. Λιβαδάς είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Υγείας, με μόνιμο προσωπικό για μια «νόσο κοινότητας» όπου πολλοί ασθενείς παραμένουν στο σπίτι τους και όχι το μοντέλο «νοσοκομείων Covid».

Για το κάλεσμα της κυβέρνησης προς ιδιώτες γιατρούς για την βόρεια Ελλάδα, με όρους προνομιακούς έως και προκλητικούς, το μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε την πρόσκληση «κίνηση πανικού» από την κυβέρνηση για να καλύψει το σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα πως το κάλεσμα αυτό φέρνει γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες σε μια «τεχνητή αντιπαράθεση».

Ο ίδιος κάλεσε τέλος -έστω και τώρα- σε μαζικές προσλήψεις ιατρών, τουλάχιστον 2.500 από τους 6.000 που λείπουν από το σύστημα, ζητώντας ένα συνολικό σχέδιο καταπολέμησης της πανδημίας με κύριο βάρος την πρωτοβάθμια Υγεία, την αξιοποίηση των ΤΟΜΥ και γρήγορες διαδικασίες για προσλήψεις στον ΕΟΠΥ.

Ακούστε το ηχητικό