Καμπανάκι για παρενέργειες

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τη συστηματική χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων «Ταμιφλού» και «Ρελέντσα» σε παιδιά που νοσούν από τον ιό της νέας γρίπης, κρούουν Βρετανοί επιστήμονες.

Ειδικότερα, Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν χθες πως φάρμακα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης -όπως είναι το «Ταμιφλού» και το «Ρελέντσα»- δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε τακτική βάση σε παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς οι εν δυνάμει βλαβερές παρενέργειές τους μπορεί να υπερβαίνουν τα όποια οφέλη.

«Καθώς η θνησιμότητα στην τρέχουσα πανδημία παραμένει χαμηλή, μια πιο συντηρητική στρατηγική στη χορήγηση των φαρμάκων θα μπορούσε να θεωρηθεί συνετή εξαιτίας των περιορισμένων δεδομένων, των παρενεργειών, όπως ο εμετός, και της πιθανότητας να αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη του ιού της γρίπης», τονίζει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον δρ Μάθιου Τόμσον στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (British Medical Journal).

Οπως επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες, αν και τα αντι-ιικά φάρμακα μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης στα παιδιά κατά περίπου μία ημέρα, δεν μειώνουν τις κρίσεις άσθματος ή την πιθανότητα να χρειαστούν τα παιδιά αντιβιοτικά.

Το «Ταμιφλού», κατά τους επιστήμονες, συνδέεται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο εμετού και αφυδάτωσης που στα παιδιά μπορεί να είναι σοβαρός.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά τη συστηματική εξέταση επτά προηγούμενων κλινικών μελετών σχετικά με τη χρήση των δύο φαρμάκων για κρούσματα εποχικής γρίπης σε παιδιά ηλικίας 1 έως 12 ετών. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μάθιου Τόμσον σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος τα συμπεράσματα αυτά να μην ισχύουν και για την τρέχουσα, σχετικά ήπια εμφάνιση της νέας γρίπης.

Κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι καλό είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η χορήγηση των δύο φαρμάκων σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Με ιατρική συνταγή

«Τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται επί αυστηρών ενδείξεων μόνο σε ενηλίκους και απαραιτήτως με ιατρική συνταγή. Ενα παιδί θα πρέπει να τα πάρει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που να μιλάμε για γρίπη βαριάς μορφής και όχι για μια απλή γρίπη. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν είναι για να τα παίρνουμε κάθε μέρα, γιατί η αλόγιστη χρήση μπορεί, εκτός από τις παρενέργειες, να κάνει τον ιό πιο ανθεκτικό», επισημαίνουν.

Την ίδια ώρα, σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ζητώντας από τους φαρμακοποιούς της χώρας να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί στο συγκεκριμένο θέμα και να καταγράφουν άμεσα ενδεχόμενες παρενέργειες από τη χρήση τόσο των αντι-ιικών φαρμάκων όσο και των αναμενόμενων νέων εμβολίων για τη νέα γρίπη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της νέας γρίπης, ενώ τις επόμενες ημέρες το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο αναμένεται να κάνει τις εισηγήσεις του για τη λίστα των εμβολιασμών και τις ομάδες προτεραιότητας.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο Π. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

«Δεν έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται για το θέμα ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, ο οποίος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες σε παιδιά στα οποία χορηγήθηκαν αντι-ιικά φάρμακα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα. Από τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν προκύπτει κάτι ιδιαίτερο προς ανακοίνωση. Τα παιδιά στα οποία έχουν χορηγηθεί αντι-ιικά φάρμακα είναι πολύ λίγα και κανένα δεν είχε παρενέργειες. Παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας, πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι τα αντι-ιικά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται για συγκεκριμένο αριθμό ημερών, γιατί διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους», τονίζει.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ