Καμπανάκι για ψαλίδι στις δαπάνες Αμυνας, Υγείας, Παιδείας

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει στενό μαρκάρισμα στα επιμέρους υπουργεία για να περικόψουν δραστικά τις δαπάνες τους. Πίσω από την κατά 41,8% μείωση του ελλείμματος του πρώτου τετραμήνου του 2010, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών την Τρίτη στις Βρυξέλλες κρύβεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου, μια συμμόρφωση στις επιταγές της λιτότητας των περισσοτέρων υπουργείων, όχι όμως όλων.
Οπως αναφέρεται, το υπουργείο που επιδεικνύει το ασθενέστερο πνεύμα οικονομίας είναι το Εθνικής Αμυνας, ενώ πίσω φαίνεται πως έχουν μείνει και τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Ανεπαρκή στοιχεία. Εκεί όμως που τα έχει βρει κυριολεκτικά σκούρα το υπουργείο Οικονομικών είναι στο μέτωπο με τη λεγόμενη γενική κυβέρνηση, δηλαδή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Σε όλους αυτούς τους οργανισμούς, όπου απασχολείται προσωπικό όσο το μισό Δημόσιο, περίπου 220.000 εργαζόμενοι, τα οικονομικά στοιχεία είναι από ανεπαρκή έως είναι ανύπαρκτα, παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης- με την επικύρωση της Εurostat!- ότι είχε μπει τάξη στην καταγραφή τους (σ.σ.: πρόκειται για τη λεγόμενη άσπρη τρύπα). Ο «Καλλικράτης» κάνει τα πράγματα δυσκολότερα, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη μεταβατική φάση.
Ωστόσο, με βάση το μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να δημοσιεύει κάθε μήνα, αρχίζοντας από τον Ιούνιο, στοιχεία «σε ταμειακή βάση για τα έσοδα, τις δαπάνες, τη χρηματοδότηση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους».
Επιπλέον βάζει στόχο να μειωθούν οι σχετικές δαπάνες κατά 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, αρχίζοντας με 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον το 2011. Ενα βήμα πριν σηκώσει τα χέρια ψηλά, το υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τις τελευταίες ελπίδες του στην τεχνική βοήθεια των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ που έρχονται τον Ιούνιο και διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία, λόγω της εμπειρίας τους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής!
Στα νοσοκομεία. Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί πως τη λύση θα δώσουν οι «μεγάλοι 5» ελεγκτικοί οίκοι που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο «Αττικό», το «Γενικό Κρατικό» και τον «Ευαγγελισμό» και θα παραδώσουν το πόρισμά τους σχετικά με το τι γίνεται και πώς πρέπει να οργανωθούν προμήθειες, αποθήκες, διπλογραφικά συστήματα κ.λπ. σε 2 μήνες.
Ο πόλεμος θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, κόψιμο επιχορηγήσεων σε φορείς του Δημοσίου και θα ορίζει έναν υπόλογο σε κάθε φορέα και υπουργείο για κάθε ανάληψη οικονομικής υποχρέωσης. Σε περίπτωση παράβασης των κανόνων, το εν λόγω στέλεχος θα υφίσταται πειθαρχικές, ίσως και ποινικές κυρώσεις.