Καμπάνια ενάντια στο “γρηγορόσημο”

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών άρχισε να διανέμεται σε νοσοκομεία αφίσα, στην οποία αναγράφεται: “Φίλε συμπολίτη, αν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο”.


Της Νικολέτας Μπούκα

bouka@makthes.gr


“Για τον εαυτό μου δεν έχω δώσει ποτέ φακελάκι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ταλαιπωρηθώ μέχρι να εξυπηρετηθώ. Ωστόσο, μια φορά χρειάστηκε να δώσω, προκειμένου να υποβληθεί πιο γρήγορα η γυναίκα μου σε χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, ξέρω από αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι φοβούνται να μιλήσουν επωνύμως, ότι υπάρχουν γιατροί που, αν δεν έχουν μπροστά τους το φακελάκι, δεν σε κοιτάζουν καν στα μάτια”.

Με τα λόγια αυτά ο Χρήστος Καραγκιόζης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης περιγράφει στη “Μ” την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, όπου εκατοντάδες πολίτες αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας ως… γρηγορόσημο ποσά από 1.000 έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, τη φήμη και τη βαθμίδα του γιατρού, προκειμένου να λάβουν ιατρικές παροχές που κανονικά θα έπρεπε να τους προσφέρονται δωρεάν.

Συνήθως οι λίστες αναμονής για πολλές εξετάσεις και χειρουργεία είναι μεγάλες και απαιτούν αναμονή έως έξι μήνες, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς. Αποτέλεσμα είναι ορισμένοι γιατροί να μη διστάζουν να ζητήσουν από κάποιον ασθενή μια μικρή ή μεγάλη… χρηματική ενίσχυση, προκειμένου να παραβιάσουν τη λίστα αναμονής και να τον χειρουργήσουν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Εξάλλου, τα περισσότερα “φακελάκια” δίνονται στους χειρουργούς, στους παθολόγους, στους γυναικολόγους και στους οδοντιάτρους.

“Βέβαια, υπάρχει και άλλη οδός για να εισπράξει ένας γιατρός φακελάκι. Κάποιοι παραπέμπουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, όπου το φακελάκι είναι… νόμιμο, καθώς περιλαμβάνει την αμοιβή του γιατρού, ο οποίος μπορεί να δώσει ή να μη δώσει απόδειξη”, επισημαίνει ο κ. Καραγκιόζης.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Κάπα Research, που διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010 για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 2.741 ατόμων πανελλαδικά, οκτώ στους δέκα ασθενείς που έδωσαν “φακελάκι” σε δημόσιο νοσοκομείο το έπραξαν για να μπορέσουν να νοσηλευτούν και να μειώσουν τον χρόνο αναμονής σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης, δύο στους δέκα που πλήρωσαν φακελάκι το έκαναν για να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης.


“Στοπ” από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) άρχισε να διανέμεται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας αφίσα, στην οποία αναγράφεται: “Φίλε συμπολίτη, αν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο”.

“Η ομοσπονδία έχει ανοίξει μέτωπο ενάντια στη μίζα, τη διαφθορά και το φακελάκι. Η αφίσα, που έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει διανεμηθεί σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, αποτελεί συμβολή στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να πάψουν να συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι που προσβάλλει την κοινωνία μας και αποψιλώνει το σύστημα υγείας από πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υλικοτεχνική υποδομή, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και τις αποδοχές των εργαζομένων στο ΕΣΥ”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης χαρακτηρίζει “αγκάθι” για το ΕΣΥ το “φακελάκι”, ωστόσο προσθέτει πως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία είναι υπό διάλυση. Τονίζει πως η ΕΝΙΘ ακόμη δεν έχει παραλάβει την αφίσα της ΟΕΝΓΕ, δηλώνει όμως αποφασισμένος να βγάλει και η ΕΝΙΘ δική της αφίσα, με την οποία θα εκφράζει την αντίθεσή της όχι μόνο στο “φακελάκι” αλλά και στον αποκλεισμό των πολιτών από τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.