Και Εθνική και Αρχή και της Διαφάνειας. Και λοιπόν;

Πέτρος Μανταίος
 
Το όνομα του Αγγελου Μπίνη ως υποψήφιου γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ήταν από τα πρώτα «επιτελικά» ονόματα στο «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη που ακούστηκαν. Καίτοι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, δεν ήταν καθαρά κομματικός. Διέθετε προσόντα. Διέλυσε ο Μητσοτάκης (η κυβέρνηση, έστω…) τον θεσμό του γενικού επιθεωρητή και όλα τα άλλα σώματα επιθεωρήσεων, ανά υπουργείο ή ανεξάρτητων. Υπήγαγε πάντα τα… επιθεωρησιακά, σε νέα, συγκεντρωτική Εθνική Αρχή Διαφάνειας με κύριο μέλημα την πάταξη διαφθοράς. Διά νόμου, ο οποίος νόμος, παρεμπιπτόντως, «φωτογράφιζε» τον μέλλοντα «επικεφαλής».
 
Η αντιπολίτευση, όταν το θέμα ήρθε προς ψήφιση, δεδομένων των προσόντων του κ. Μπίνη, απέφυγε να καταψηφίσει και επέλεξε το «παρών», κυρίως για τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση· όχι και η καλύτερη, ομολογουμένως. Ο νέος επικεφαλής διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο για τις αγαθές του προθέσεις (6/9/19), στηλιτεύοντας συγχρόνως τις προγενέστερες επιθεωρήσεις Δημόσιας Διοίκησης για υπολειτουργία, κακή διαχείριση, αναξιοπιστία, εν μέρει και… άγνοια αντικειμένου.
 
Διευκρίνισε ότι «δεν υπάγεται στον πρωθυπουργό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά στους Ελληνες πολίτες, με την Επιτροπή Θεσμών να αποφασίζει μετά από εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά και είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση»! Η θητεία του ορίστηκε μεταβατική για μια διετία, με λογοδοσία ανά τρίμηνο.
 
Και φτάσαμε, με όλα αυτά τα… ωραία, στο πέρας του πρώτου τριμήνου, άρα και στην πρώτη λογοδοσία· έστω και με ενημερωτικά δελτία Τύπου, μια και η Αρχή «δεν υπάγεται στον πρωθυπουργό, αλλά στους πολίτες»! Και τι πληροφορούνται οι πολίτες από το πρώτο τρίμηνο… Διαφάνειας στην… πάλη κατά της διαφθοράς; Τα… πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου! Από ελάχιστα δε μέσα ενημέρωσης! Τα περισσότερα επέλεξαν… σιγή αδιαφανή! Να δούμε, στο άλλο τρίμηνο! Ή να μετράμε σε… τέρμινα;