Και τα στρατιωτικά νοσοκομεία στη μάχη για καλύτερη υγεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ μεγάλων στρατιωτικών νοσοκομείων με τα άλλα κρατικά νοσοκομεία προκειμένου να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες όλων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων στην κοινωνία.

Όπως έδειξε έρευνα, που διεξάγεται στο πλαίσιο σχετικής εντολής του κ. Ε. Βενιζέλου, διαπιστώθηκε ότι τα κενά κρεβάτια σε στρατιωτικά νοσοκομεία φτάνουν έως και το 45% ορισμένους μήνες του έτους, ενώ ανάλογες δυνατότητες μένουν ανεκμετάλλευτες στα εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια. Ενδεικτικό της κατάστασης- σε σχέση μάλιστα με την εικόνα του συνωστισμού και των ράντζων στους διαδρόμους σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία- είναι ότι το μέσο ποσοστό ημερήσιας κάλυψης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας είναι 75%78%. Η πρόθεση του υπουργείου Άμυνας είναι να αξιοποιήσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αφού πρώτα τα αναβαθμίσει σε προσωπικό και όπου χρειάζεται και σε μέσα, επ΄ ωφελεία και ασφαλισμένων άλλων Ταμείων πέραν των ενστόλων.

Παράλληλα όμως διατυπώνονται οργανωμένες αντιδράσεις τόσο από Ενώσεις αποστράτων όσο και από τον Σύνδεσμο Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Το βασικό επιχείρημα από την πλευρά των στρατιωτικών είναι ότι με νέες εισαγωγές θα μειωθεί η απόδοση των 13 στρατιωτικών νοσοκομείων.

Αμοιβαιότητα
Η ηγεσία του υπ. Άμυνας επιχειρεί να πείσει όσους αντιδρούν με βασικό επιχείρημα την αμοιβαιότητα. Όπως, λέει, οι στρατιωτικοί πάνε στα κρατικά για δύσκολες περιπτώσεις (καρδιοχειρουργικά κ.λπ.) ή για ανάγκες που δεν καλύπτονται από τα «χακί» νοσοκομεία (π.χ. πυρηνική ιατρική, μαιευτήρια, κ.ο.κ.), έτσι και οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση των δικών τους. Στη λογική της αμοιβαιότητας και αλληλοϋποστήριξης επιδιώκεται να γίνει το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων στην κοινωνία: «Τα μεγάλα ιδίως νοσοκομεία, του Στρατού (401), της Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), του Ναυτικού (ΝΝΑ) όπως και το ΝΜΤΣ, θα διασυνδεθούν με νοσοκομεία του ΕΣΥ σε μια μορφή συνεργασίας και αδελφοποίησης, θα υποστηρίζει το ένα το άλλο όταν υπάρχει ανάγκη», είπε στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή προσθέτοντας ότι «αυτό θα αφορά διάθεση κλινών, εργαστηρίων, εξειδικευμένων ιατρών κ.ο.κ. Αυτό όμως θα γίνεται με ορθολογικό και διαφανή τρόπο, και όχι μέσω προσωπικών σχέσεων».