Καισαρικές

Τους λόγους που η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά γεννήσεων με καισαρική τομή θα διερευνήσει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, (ΕΜΓΕ) μέσω μελέτης που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλη την επικράτεια.


Ως γνωστόν ο αριθμός καισαρικών τομών στην Ελλάδα φθάνει σε ποσοστό 57%, ενώ ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών είναι 15%.


Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, εν όψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνει, έδωσε συνέντευξη τύπου (κλικ εδώ) και ανέφερε τους λόγους, οι οποίοι κατά τη γνώμη της εκτοξεύουν τα ποσοστά καισαρικών στη χώρα μας τέσσερεις φορές πάνω από τα αποδεκτά όρια.


Ως πρώτο λόγο αναφέρει την αμυντική άσκηση της ιατρικής. Ακολουθεί η επιθυμία των εγκύων, ενώ «από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα», σύμφωνα με όσα δήλωσε η ΕΜΓΕ.


Αναμφίβολα είναι σωστά τα παραπάνω.
Όμως οι καλοί μας συνάδελφοι παραλείπουν ν΄ αναφέρουν ένα από τα βασικότερα κίνητρα: το οικονομικό, δηλαδή την αμοιβή του μαιευτήρα, η οποία είναι πολλαπλάσια σε περίπτωση καισαρικής.


Εάν η έρευνα την ΕΜΓΕ παραλείψει να μελετήσει την επίπτωση αυτού του παράγοντα και, κυρίως, αν παραλείψει να λάβει σοβαρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των καισαρικών, όλα όσα λέγονται θα είναι έπεα πτερόεντα..