Κακοπληρωτές τα δημόσια νοσοκομεία

Το… χρυσό στη λίστα με τους κακοπληρωτές σε όλη την Ευρώπη διεκδικούν τα δημόσια νοσοκομεία, σχετικά με την αποπληρωμή των χρεών τους προς τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 οι ημέρες καθυστέρησης αποπληρωμής των ιατρικών εφοδίων από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, είναι πενταπλάσιες και με αυξητική τάση, σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ απεικονίζεται σε πρόσφατη έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Διανομέων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (EUC­OMED), με σκοπό να προσδιοριστεί η μέση καθυστέρηση πληρωμών των προμηθειών ιατρικών μηχανημάτων και αναλωσίμων από τα δημόσια νοσοκομεία στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ με 579,6 ημέρες καθυστέρησης και μάλιστα απέχει μακράν από τη δεύτερη χώρα της κατάταξης, που είναι η Ιταλία με 223,9 ημέρες καθυστέρησης! Επιπρόσθετα, παραμένει 5 φορές βραδύτερη στις υποχρεώσεις της από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 121,8 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και στην Ιρλανδία, με ανάλογα οικονομικά προβλήματα με τη χώρα μας, οι ημέρες καθυστέρησης είναι μόλις 69.

Τέλος, η τάση στη χώρα μας παραμένει αυξητική, αφού το 2005 οι ημέρες καθυστέρησης ήταν 255 και έκτοτε αυξάνονται κατακόρυφα, ώστε σε 5 μόλις χρόνια να παρουσιάζουν υπερδιπλασιασμό.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας ζητά άμεση ρύθμιση των παλαιών χρεών των νοσοκομείων, που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.