ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γιατί έκαναν απεργία οι γιατροί, τι ζητούν για τη δημόσια υγεία και το Νοσοκομείο

Συγκέντρωση έξω από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρουσίασαν τα αιτήματά τους, κυρίαρχο μεταξύ των οποίων είναι η στελέχωση του Νοσοκομείου και των άλλων δημόσιων μονάδων υγείας “για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίας υγείας για το λαό”. Επιπλέον το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών καταδίκασε τον “ανεπίτρεπτο αυταρχισμό της διοίκησης”, απέναντι στο Σωματείο και την Ομοσπονδία, επειδή δημοσιοποίησαν το πρόβλημα της βαριάς υποστελέχωσης..

Από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ το μέλος της διοίκησης, Χρυσάνθη Μάλλιου παρουσίασε τα αιτήματα του Σωματείου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην προχθεσινή γενική συνέλευση.

Πρώτο αίτημα είναι η πραγματοποίηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Η αναγκαιότητα των μαζικών προσλήψεων, τόνισε η κ. Μάλλιου, σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι εμφανέστατη και μόνο από το γεγονός ότι σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων ιατρών καλυμένες είναι μόνο οι 67. Σημείωσε επίσης ότι ενώ έχουν προκηρυχθεί κάποιες θέσεις, υπάρχει μια απαράδεκτη κωλυσιεργία από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την προώθηση των διαδικασιών.

Άλλο αίτημα είναι η “μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών-συμβασιούχων” και μάλιστα όπως είπε η κ. Μάλλιου, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπηρετούν 30 επικουρικοί που αν για οποιονδήποτε λόγο απομακρυνθούν τότε τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ζήτησε επίσης η εκπρόσωπος του Σωματείου των ειδικευμένων ιατρών “αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών”. Όπως σημείωσε, όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου “εξαναγκάζονται σε υπερεφημέρευση λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης που χρόνια καταγγέλλουμε. Τα αμείλικτα ωράρια εργασίας μας που πολλές φορές πλησιάζουν τις 35 ώρες συνεχούς εργασίας, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των ιατρών όσο και για την ασφάλεια των ασθενών μας”.

Άλλα αιτήματα είναι είναι:

-Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.

-Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση-κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίας υγείας για το λαό.

Σχετικά η κ. Μάλλιου υπογράμμισε ότι “μπροστά στην αναγκαιότητα της δημιουργίας και της ανάπτυξης της κλινικής covid η διοίκηση προχώρησε σε συρρίκνωση των χειρουργικών κλινικών με άμεσο αποτέλεσμα των περιορισμό των τακτικών χειρουργείων. Μπροστά στην εξασφάλιση χώρων υποδοχής των ύποπτων περιστατικών covid και του εμβολιαστικού κέντρου περιορίστηκαν κατά 40% τα εξωτερικά ιατρεία. Σταμάτησε η λειτουργία της μοναδικής οδοντιατρικής μονάδας του Νοσοκομείου. Τα παραπάνω εξαναγκάζουν τους πολίτες να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κοινωνική υγεία καθώς η οικονομική κρίση μόνιμα βαθαίνει”.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

Βασικό αίτημα που παρουσίασε επίσης η εκπρόσωπος του Σωματείου κ. Μάλλιου είναι: “Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις. Πρόσφατα ζήσαμε τον ανεπίτρεπτο αυταρχισμό της Διοίκησης απέναντι στα μέλη του Σωματείου μας, διότι τόλμησε η ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση που είχε μαζί μας να δημοσιοποιήσει για άλλη μια φορά τα ήδη γνωστά προβλήματα και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Τέλος το Σωματείο μας όσο και η πανελλήνια συνομοσπονδία μας χρέος και σκοπό τους έχουν την καταγραφή, την ανάδειξη και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των μελών τους. Εάν η διοίκηση δεν θέλει να δημοσιοποιούνται θα πρέπει απλά να τα λύσει”. (ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα που έχουν προκαλέσει κακό κλίμα στο Νοσοκομείο θα ακολουθήσει άλλο άρθρο).

Από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο τα αιτήματα παρουσίασε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Τσιλίκας.

Στ.Μ.

 

ΠΗΓΗ: KALAMATA JOURNAL