Καλέστε «1535» για ραντεβού στα νοσοκομεία

Ενα τηλεφώνημα στο «1535» και… το ραντεβού κλείστηκε. Με μια κλήση από σταθερό ή κινητό στο τετραψήφιο νούμερο οι πολίτες θα εξασφαλίζουν την πολυπόθητη ημερομηνία για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Στη Βόρεια Ελλάδα, η τηλεφωνική γραμμή ισχύει, με χρέωση μιας αστικής μονάδας, για ραντεβού στο ΑΧΕΠΑ και στο Νοσοκομείο Σερρών. Εως την επόμενη βδομάδα θα ενταχθούν στο σύστημα τα νοσοκομεία Ξάνθης και Καβάλας, ενώ το Σεπτέμβριο η φωνητική πύλη «1535» θα λειτουργεί για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και του OΤΕ έχει στόχο να διευκολύνει τους πολίτες στο κλείσιμο των ραντεβού. Ηδη, εξυπηρετεί πιλοτικά νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλίας, ενώ έως το τέλος του 2008 θα εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Το σύστημα βασίζεται σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή με δυνατότητα αναγνώρισης φωνής. Ετσι, ο πολίτης θα σχηματίζει τον τετραψήφιο αριθμό και θα καλείται να απαντήσει σε ηχογραφημένες ερωτήσεις, όπως «Θέλετε να κλείσετε νέο ραντεβού ή να τροποποιήσετε παλιό; Σε ποιο νοσοκομείο; Σε τι είδους κλινική;» κ.ά. Μέσω του «1535» ο πολίτης θα ενημερώνεται για τις ημερομηνίες των διαθέσιμων ραντεβού για εξέταση από γιατρό ή για την πραγματοποίηση εργαστηριακής εξέτασης στο νοσοκομείο στο οποίο επιθυμεί. Δεν κλείνονται πάντως ραντεβού για επανεξετάσεις (αυτό γίνεται μόνο μέσω των γιατρών) ούτε για πρώτη εξέταση με συγκεκριμένο γιατρό. Για τους ενδιαφερομένους που δεν… τα βγάζουν πέρα με το αυτοματοποιημένο σύστημα, τις κλήσεις θα διεκπεραιώνει το προσωπικό του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης.

Κάτω από το μισό… η αναμονή

Τη στιγμή που τα ραντεβού στο ΕΣΥ έχουν γίνει… άπιαστο όνειρο με τους πολίτες να αναγκάζονται να περιμένουν και 7 μήνες για μια εξέταση, οι αρμόδιοι της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας) Μακεδονίας – Θράκης φιλοδοξούν με το «1535» να μειώσουν κάτω από το μισό την αναμονή και να μην ξεπερνά τους δύο μήνες. Παρουσιάζοντας τη νέα υπηρεσία, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Βασίλης Δελής, επισήμανε ότι «ο μεγάλος χρόνος αναμονής οφείλεται στο ότι οι ασθενείς κλείνουν ραντεβού -και σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία- αλλά δεν πηγαίνουν, επειδή το ραντεβού είναι για μακρινή ημερομηνία ή έχουν κλείσει και αλλού σε ημερομηνία που τους βολεύει».

Μ.Λ.