ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ Λειτουργεί με… δανεικό προσωπικό το κέντρο υγείας αστικού τύπου

<Θολό είναι το τοπίο σχετικά με το κέντρο υγείας αστικού τύπου της Καλλικράτειας. Μετά από περίπου έναν χρόνο που το κέντρο παρέμενε κλειστό, με τον εξοπλισμό και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του να είναι σε αχρηστία, εδώ και λίγους μήνες άρχισε επιτέλους να λειτουργεί, ανακουφίζοντας τους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης. Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Ωστόσο, το προσωπικό που απασχολεί είναι δανεικό με εξάμηνες μετακινήσεις από άλλα κέντρα υγείας και νοσοκομεία, οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου. Συνεπώς, όπως καταγγέλλουν στην «ΜτΚ» οι γιατροί, είναι ορατός ο κίνδυνος το κέντρο υγείας αστικού τύπου να μείνει χωρίς γιατρούς και να μετατραπεί σε… αγροτικό ιατρείο.
«Εμείς θέλουμε να λειτουργεί το κέντρο υγείας αστικού τύπου της Καλλικράτειας, αλλά να έχει δικό του προσωπικό. Οι γιατροί που εργάζονται τώρα εκεί έχουν μετακινηθεί από διάφορα κέντρα υγείας, όπως των Κουφαλίων και των Διαβατών. Οι μετακινήσεις τους λήγουν τον Ιούνιο και αν δεν γίνουν αποσπάσεις, προφανώς το κέντρο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μετατραπεί σε αγροτικό ιατρείο το καλοκαίρι», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής Άρης Τσαχουρίδης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι ο οργανισμός του κέντρου υγείας προβλέπει 100 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 30 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και 70 άτομα λοιπό προσωπικό (νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό). Ωστόσο, οι θέσεις αυτές δεν προκηρύχθηκαν ποτέ, ενώ υπάρχουν μόλις δέκα γιατροί και κάποιοι επισκέπτες γιατροί που έρχονται στο κέντρο υγείας μία φορά την εβδομάδα.
«Στις 6 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια τού κέντρου. Ενώ είχε προαναγγελθεί ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιούσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αργότερα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι θα τον αντικαθιστούσε ο υφυπουργός Υγείας και τελικά εμφανίστηκε μόνος ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν εμφανίστηκε, φοβούμενη προφανώς αντιδράσεις για όσα συμβαίνουν στον χώρο του ΕΣΥ», επισημαίνει ο κ. Τσαχουρίδης.
Ανάσα για Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη
Η δημιουργία και λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου υγείας αστικού τύπου πρόκειται να δώσει ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς η υγειονομική περίθαλψη στον νομό πάσχει, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε βουλιάζει από κόσμο. Μέχρι τώρα κάποιος που χρειαζόταν υγειονομική περίθαλψη έπρεπε είτε να διανύσει 31 χιλιόμετρα και να πάει στο κέντρο υγείας Μουδανιών είτε να πάει στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Κι αν δεν είχε μέσο, τότε έπρεπε να πληρώσει έως 60 ευρώ από την τσέπη του για ταξί.
Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η διευθύντρια του κέντρου υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας Ειρήνη Οικονομίδου, το κέντρο άρχισε να λειτουργεί στις 2 Ιανουαρίου 2012 σε πρωινή βάρδια, ενώ από τη 1 Απριλίου μπήκε σε 24ωρη λειτουργία.
«Οι γιατροί είναι με δύο τρίμηνες μετακινήσεις, οι οποίες έχουν διάρκεια έως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για οκτώ γενικούς γιατρούς παθολόγους, έναν παιδίατρο και τρεις ειδικευόμενους γενικής Ιατρικής από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου σε καθημερινή βάση. Επίσης, έχουμε διάφορες ειδικότητες γιατρών, οι οποίοι έρχονται στο κέντρο μία φορά την εβδομάδα. Πρόκειται για χειρουργό, ουρολόγο, δερματολόγο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο και ακτινολόγο, ενώ μετά το Πάσχα θα έρχεται και οδοντίατρος», εξηγεί η κ. Οικονομίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, τρεις γιατροί είναι από το περιφερειακό ιατρείο της Καλλικράτειας που έκλεισε, δύο από το κέντρο υγείας Κουφαλίων, ένας από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, ένας από το κέντρο υγείας Σοχού και η παιδίατρος από το νοσοκομείο Γιαννιτσών, ενώ και η ίδια η διευθύντρια έχει μετακινηθεί από το κέντρο υγείας Διαβατών.
Επίσης, υπάρχουν εννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, δύο μαίες και τρεις παρασκευαστές. Για ραντεβού οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στο 23990 21232 καθημερινά από τις οκτώ το πρωί έως τις δύο μετά το μεσημέρι.
Όλα τα μηχανήματα είναι σύγχρονα, ενώ λειτουργούν και τρεις υπέρηχοι. Από τον Ιανουάριο, οπότε άρχισε να λειτουργεί το κέντρο, μέχρι τον Μάρτιο εξετάστηκαν 12.000 πολίτες στο καθημερινό πρωινό ωράριο. Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» ανέλαβε τη θέρμανση, καθαριότητα και φύλαξη, ενώ μπορεί να μετακινήσει και νοσηλευτικό προσωπικό από το νοσοκομείο προς το κέντρο υγείας, εφόσον χρειαστεί.
«Καθημερινά γίνονται μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, καθώς και τεστ ΠΑΠ, χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού. Έρχονται ασθενείς όχι μόνο από τη Χαλκιδική αλλά και από τη Θεσσαλονίκη. Πολλοί, μάλιστα, προτιμούν να πάρουν το αυτοκίνητο και να έρθουν για εξέταση εδώ, παρά να προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού στο ΙΚΑ ή να περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού σε νοσοκομείο», τονίζει η κ. Οικονομίδου.
Δεν θα αφήσουμε το κέντρο να κλείσει
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Τσιτουρίδης ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» πως σε καμία περίπτωση το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας δεν θα κλείσει.
«Όσα εμπόδια και αν μας βάλουν, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει. Με τον καινούργιο νόμο οι μετακινήσεις των γιατρών μπορούν να γίνουν αποσπάσεις, ώστε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Οι μετακινήσεις με τις οποίες λειτουργεί τώρα το κέντρο είναι εξάμηνες. Το πρώτο τρίμηνο έληξε και είμαστε στο δεύτερο τρίμηνο, που λήγει τέλος Ιουνίου. Ακόμη και μετά τις εκλογές, οι αποσπάσεις θα γίνουν, αλλά ακόμη και αν οι διαδικασίες καθυστερήσουν, υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης προσωπικού από κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Έτσι, το κέντρο δεν θα μείνει χωρίς προσωπικό», δηλώνει ο κ. Τσιτουρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή, της οποίας ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθημερινά προσέρχονται 300 άτομα, τα οποία είναι τόσο από Χαλκιδική όσο και από Θεσσαλονίκη.
Κλειστό σχεδόν ένα χρόνο
Το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 2.500 τετραγωνικών μέτρων που ανήκε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και είχε παραχωρηθεί στον δήμο. Το έργο είχε ανατεθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και ο προϋπολογισμός του ήταν 4.740.000 ευρώ. Συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013. Άρχισε να κατασκευάζεται από το 2006 και στις αρχές Μαρτίου 2011 αποπερατώθηκε, εξοφλήθηκε και απέκτησε και καλό ιατρικό εξοπλισμό. Ωστόσο, επί σχεδόν ένα χρόνο έμενε κλειστό εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτείας να το στελεχώσει.