Καλοκαιρινή διάλυση στο ΕΣΥ

Βάζουν «λουκέτο» σε κλινικές, για να πάνε οι εργαζόμενοι… διακοπές! Oι βάρδιες δε «βγαίνουν» σε ορισμένα νοσοκομεία, αλλά το προσωπικό πρέπει να πάρει άδεια. Και όταν οι ελλείψεις είναι ήδη τραγικές και η κατάσταση οριακή, λογική λύση δύσκολα βρίσκεται. Ετσι, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με μια πρωτότυπη… επινόηση: τα έξι νοσηλευόμενα παιδιά «μετακόμισαν» μέχρι τις 23 Αυγούστου στο «Γ. Παπανικολάου», για να μπορέσει να πάρει άδεια το νοσηλευτικό προσωπικό του Ιπποκρατείου!

Σε άλλα νοσοκομεία, εργαζόμενοι σε τμήματα με σοβαρές ελλείψεις δεν μπορούν να κάνουν χρήση ολόκληρης της καλοκαιρινής τους άδειας, καθώς το κενό είναι ήδη μεγάλο, ενώ αρκετοί έχουν περισσότερα από 100 ρεπό, αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν! Oι καλοκαιρινές άδειες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά το «καυτό» αίτημα του ιατρικού κόσμου να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Η κλινική πήγε διακοπές!

«Στο Ιπποκράτειο όλα τα τμήματα υπολειτουργούν λόγω των αδειών και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη με την Παιδοψυχιατρική. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομείο επειδή το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορούσε να καλύψει την 24ωρη βάρδια. Ωστόσο, τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν κανονικά, αφού οι γιατροί επαρκούν και μπόρεσαν να “βγάλουν” τις βάρδιες παρά τις άδειες του καλοκαιριού», ανέφερε στον «Α» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο και της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠOΕΔΗΝ) Λάζαρος Λαζούλας. Στο Ιπποκράτειο –το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας– οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο οι μόλις τρεις μάγειρες που έχουν απομείνει καλούνται να ετοιμάζουν πάνω από χίλιες μερίδες φαγητού την ημέρα.

Η καλοκαιρινή φυγή των εργαζομένων στο ΕΣΥ εντείνει τις δυσλειτουργίες, ειδικά σε τμήματα με μεγάλες ανάγκες. Μια νοσηλεύτρια έχει υπό την ευθύνη της ακόμη και… 50 ασθενείς, κάτι που θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνο. «Η εικόνα είναι απελπιστική. Αν σκεφτείτε ότι μια νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 50 αρρώστους, καταλαβαίνετε τις δυσλειτουργίες. Μπορεί να μην έχουν κλείσει ολόκληρα τμήματα, αλλά λειτουργούμε με πολλά προβλήματα. Εχουμε συνολικά 600 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, δηλαδή μισούς από όσους χρειαζόμαστε αλλά και από τον αριθμό που προβλέπεται από το νέο οργανισμό του νοσοκομείου. Με τις καλοκαιρινές άδειες και τις εργαζόμενες που απουσιάζουν με άδεια κύησης, υπολογίζεται ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με το… 30% της δύναμής του. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με προσωπικό που έρχεται για λίγους μήνες μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων stage», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Δημήτρης Κάτσικας. O ίδιος πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού παίρνει το πολύ δύο βδομάδες άδεια, παρόλο που δικαιούται περισσότερη. Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι άρρωστοι. Αρκετοί νοσηλευτές έχουν να πάρουν πάνω από 100 ρεπό. Αν επρόκειτο για ιδιωτική επιχείρηση, θα είχε κλείσει. Φτάνουν οι υποσχέσεις για 4.500 προσλήψεις πανελλαδικά! Θέλουμε να δούμε το προσωπικό να έρχεται στα νοσοκομεία».

Εκλεισαν κρεβάτια ΜΕΘ

Από την πλευρά του, ο Λάζαρος Λαζούλας υπογράμμισε ότι «αν και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να λείπει σε άδεια μέχρι και το 30% του προσωπικού –εφόσον υπάρχει επάρκεια–, το ποσοστό των εργαζομένων που απουσιάζουν είναι μικρότερο. Αρκετοί από αυτούς που εργάζονται σε τμήματα αιχμής, όπως ΜΕΘ, χειρουργεία κ.λπ., δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Oσο για τα ρεπό, έχουν χάσει το λογαριασμό για το πόσα χρωστάνε όχι μόνο στο Ιπποκράτειο, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό της εικόνας διάλυσης που επικρατεί είναι ότι τους τελευταίους μήνες έκλεισαν τρία κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο και λειτουργούν μόνο τα υπόλοιπα επτά».