Καλύπτουν με εθελοντές γιατρούς τα κενά στα νοσοκομεία των νησιών

Και «υιοθεσίες» υγειονομικών μονάδων νησιωτικών περιοχών από μεγάλα νοσοκομεία

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη

 
Με «υιοθεσίες» υγειονομικών μονάδων νησιωτικών περιοχών από μεγάλα νοσοκομεία και εθελοντές γιατρούς επιχειρείται να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη νησιωτική Ελλάδα ενόψει της υψηλής τουριστικής περιόδου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι η μοναδική καρδιολόγος στο νοσοκομείο της Κω εφημερεύει επί 20 συνεχόμενες ημέρες, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης.
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι προτάσεις της διευθύντριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου Χριστίνας Παπανικολάου να δοθεί στους γιατρούς «μπόνους» ακόμη και ίδρυσης ιδιωτικού ιατρείου στα νησιά, ως ένα ακόμη δέλεαρ για να καλυφθούν οι θέσεις που παραμένουν κενές στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας: μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2010 προκηρύχθηκαν 50 «άγονες» θέσεις, όμως έναν χρόνο μετά δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ούτε από έναν γιατρό.
Εκτός από την Κω όπου εργάζεται μόνον ένας καρδιολόγος και ένας παιδίατρος, ενδεικτική είναι και η περίπτωση της Ικαρίας, με τους 10.000 κατοίκους της περιοχής Ευδήλου να είναι «ορφανοί» από ιατρική περίθαλψη, καθώς στο Κέντρο Υγείας υπηρετεί μόνον ένας γιατρός.
«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στην χώρα μας 70.000 γιατροί, κι όμως κανείς να μην ενδιαφέρεται να εργαστεί στη νησιωτική Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Παπανικολάου.
Αυτός είναι και ο λόγος που η 2η ΥΠΕ προσκαλεί τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Θεσσαλονίκης για εθελοντική εργασία στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη και την Ικαρία.
Δεν πρόκειται άλλωστε για την πρώτη φορά που τρέχει εθελοντικό πρόγραμμα για την υγειονομική κάλυψη των νησιών. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, όταν γιατροί του ΕΣΥ ετοίμασαν τις βαλίτσες τους για μία εβδομάδα έως και έναν μήνα, με τη 2η ΥΠΕ να τους καλύπτει τα έξοδα των εισιτηρίων, της διαμονής και των εφημεριών.
Το «δέλεαρ» για τους επικουρικούς γιατρούς είναι μεγαλύτερο, αφού εάν αποσπαστούν για 3 μήνες σε άγονες και νησιωτικές περιοχές, θα έχουν να λαμβάνουν 10% αύξηση επί του βασικού μισθού και ο χρόνος παραμονής τους θα προσμετράται στο διπλάσιο ως προϋπηρεσία.
Ομως φέτος η επιτακτική ανάγκη για κάλυψη ειδικοτήτων πρώτης γραμμής οδήγησε ήδη τη διοίκηση του Τζανείου να αποφασίσει την υιοθεσία της Κω και της Καλύμνου, με τους καρδιολόγους του νοσοκομείου να καλύπτουν εκ περιτροπής τα κενά στα δύο νησιά.
Οπως ωστόσο τονίζει στα «ΝΕΑ» η κ. Παπανικολάου, οι εντατικές προσπάθειες εν μέσω καλοκαιριού για να καλυφθούν τα κενά αποτελούν προσωρινή λύση για ένα πρόβλημα που χρονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως στους γιατρούς του ΕΣΥ ώστε να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία. Εξτρα κίνητρο μπορεί να αποτελέσουν και ειδικές παροχές όπως είναι η εξασφάλιση δωρεάν κατοικίας και μετακινήσεων.
Αντίστοιχα, προτείνει την παράλληλη απασχόληση γιατρών από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ που λειτουργούν στο Αιγαίο και στα δημόσια νοσοκομεία και να αμείβονται είτε μέσω σύμβασης είτε κατά περίπτωση και κατά πράξη (π.χ. για χειρουργείο).