ΚΑΜΙΑ ΕΔΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 53ΧΡΟΝΟΥ

Θα δανείζαμε το ΕΚΑΒ

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Καμία έρευνα, πέραν αυτής του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη για τον θάνατο του 53χρονου μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Δεν ξεκίνησε ούτε η κατεπείγουσα ΕΔΕ, αλλά ούτε και η εισαγγελική έρευνα που ζήτησαν το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ έφτασε στην Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης.

 

Η έρευνα του Α.Τ. Χαριλάου γίνεται υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, μελετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ίσως μέσα στην εβδομάδα να διατάξει τη διενέργεια έρευνας. Στο μεταξύ, διαπιστώνεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είχε καινούργιους φορητούς απινιδωτές, παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ, και θα μπορούσε να δανείσει για να εξοπλιστούν κάποια ασθενοφόρα, μέχρι να έρθουν τα καινούργια «πατς». Αυτό όμως ήταν άγνωστο.

«Εχουμε στο ΑΧΕΠΑ φορητούς απινιδωτές, παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που θα μπορούσαμε να τους δανείσουμε αν μας το ζητούσαν», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Γάκης. Πρόκειται για φορητούς απινιδωτές που προμηθεύτηκε το νοσοκομείο από δωρεά. «Εχουμε ξαναδώσει υλικά στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, για να μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι να τους έρθουν νέες ποσότητες», προσθέτει. Σημειώνει ακόμη ότι θα μπορούσε να δώσει και «πατς» στο ΕΚΑΒ, αν του είχε κατατεθεί τέτοιο αίτημα. Υπογραμμίζει δε ότι, ακόμη κι αν τα «πατς» είναι χρησιμοποιημένα, δεν πρέπει να πεταχτούν, γιατί μετά δεν υπάρχει τίποτα για να χρησιμοποιηθεί ο απινιδωτής.

«Δεν γνωρίζαμε»

«Από το ΑΧΕΠΑ, το “Παπανικολάου” και το “Ιπποκράτειο” παίρνουμε φαρμακευτικό υλικό με εντολή του υπουργείου Υγείας. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε τι άλλου είδους απινιδωτές έχει το κάθε νοσοκομείο, πέραν του νοσοκομειακού του εξοπλισμού», τονίζει ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπούλτης. «Ομως μας λείπουν τα “πατς”, όχι οι απινιδωτές», σημειώνει.

Ο γιατρός του δεύτερου ασθενοφόρου που έφτασε το πρωί της Τετάρτης στο περιστατικό, Κώστας Φορτούνης, υπογραμμίζει ότι τα ασθενοφόρα δεν είχαν “πατς”, γιατί είχαν χρησιμοποιηθεί τόσες πολλές φορές, που πλέον ήταν άχρηστα. Προσθέτει ότι, αν υπήρχαν τα «πατς», ο 53χρονος θα είχε υψηλές πιθανότητες επιβίωσης.

Οπως εξηγεί, τα «πατς» μετρούν το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει η καρδιά, δίνουν την πληροφορία στον απινιδωτή, και ο εγκέφαλος του μηχανήματος κάνει διάγνωση και αποφασίζει πόσο ρεύμα θα στείλει στην καρδιά. «Αν τα “πατς” είναι πολυχρησιμοποιημένα, οι πληροφορίες αυτές θα είναι λανθασμένες, και λάθος θα είναι και η ποσότητα ρεύματος που θα στείλει ο απινιδωτής στην καρδιά του αρρώστου».

Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ