«Καμπανάκι» από τους παιδιάτρους εν όψει χειμώνα: Ζητούν επαναφορά μάσκας στους κλειστούς χώρους

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι παιδίατροι για τον χειμώνα που έρχεται και την νοσηρότητα που θα φέρουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και η παραμονή των παιδιών σε κλειστούς χώρους. Σε αυτό το μήκος κύματος, ζητούν, μεταξύ άλλων επαναφορά της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Συγκεκριμένα, η πανελληνία ομοσπονδία ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων με επιστολή της προς το υπουργείου Υγείας ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε να διακοπεί όσο το δυνατόν η διασπορά των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κ Υπουργέ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας και τις νέες μεταλλάξεις της Όμικρον, η οποία μεταδίδεται αστραπιαία και όλα δείχνουν πως θα κυριαρχήσει φέτος τον χειμώνα, όπως προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε επιδημιολογική του έκθεση.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η BQ.1 θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ εκτιμά ότι θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC μάλιστα χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, ως "ιδιαίτερα σημαντική". Ήδη η BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος BQ.1 μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας συχνές επαναμολύνσεις.

Δεδομένων των:

 Χαμηλών θερμοκρασιών και της μεταφοράς του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους
 Της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού έναντι του Covid παιδιών και εφήβων
 Της παρατηρούμενης αυξημένης νοσηρότητας, τόσο του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών με αποτέλεσμα την αύξηση της προσέλευσης παιδιατρικών ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων

Προτείνουμε:
1. Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
2. Την χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
3. Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών